Končící vrchní strážník rekapituluje

K poslednímu květnu končí ve své funkci vrchního strážníka Městské policie Vimperk Daniel Ziemba. To se pochopitelně sluší zeptat se na důvody, proč tomu tak je, a požádat ho o zhodnocení jeho téměř rok a půl dlouhého šéfování. “Snad se mi během té doby podařilo zvýšit prestiž městské policie ve Vimperku,” přeje si odstupující Daniel Ziemba.

 

zastupitelstvo04

Daniel Ziemba na listopadovém zastupitelstvu obhajuje navýšení rozpočtu pro městskou policii

 

Když jsme spolu telefonicky mluvili krátce poté, co vešlo ve známost, že odcházíte z pozice vrchního strážníka i od městské policie, hovořil jste o osobních důvodech. Opravdu je tomu tak? Funkce vrchního strážníka byla a je oblíbeným terčem politiků i občanů.

Nejprve bych chtěl říct, že je role vrchního strážníka městské policie trochu přeceňována. Moje práce byla spíše manažerská. Ano, rozděloval jsem úkoly a určoval priority pro své podřízené, ale především jsem se staral o vlastní chod městské policie. Řešení personálních otázek, plánování směn, účetních věcí a tak dále a tak dále. V některých městech řeší administrativní věci na radnici, ale ve Vimperku je zavedeno, že vše je na bedrech vrchního strážníka.

 

Takže odcházíte opravdu z osobních nebo rodinných důvodů?

Je to přesně tak. Dostal jsem takovou nabídku, kterou jsem nemohl odmítnout. Navíc nabídka se týká i mé manželky. Myslím, že by se tak mém místě rozhodl každý.

 

Rozpory s vedením města jste tedy neměl?

Naopak. Já jsem v předchozích zaměstnáních nikdy neměl tak nakloněné šéfy jako nyní. Musím říci, že mi v rámci možností vycházeli maximálně vstříc. Starosta i místostarostka se vždycky snažili najít cestu, aby moje návrhy prošly v zastupitelstvu. A asi jsem přesvědčil i zastupitele o důležitosti městské policie. Vemte si, jak prošlo skoro bez problémů navýšení rozpočtu pro letošní rok pro městskou policii. I myšlenka asistentů prevence kriminality vlastně vzešla od zastupitelů. Doktorka Janásková a paní Vávrová jsou takové matky projektu, neváhaly se spolu s námi vydat do Sokolova na obhlídku, jak asistenti pracují. Opravdu končím z osobních důvodů, žádné problémy s vedením města za tím nehledejte.

 

Mají důvod se lidé ve Vimperku cítit bezpečněji?

Pokud se podaří udržet nastolený trend, pokud budou lidé z vedení města stejně nápomocni mému nástupci jako byli mně, určitě se bezpečnostní situace ve Vimperku ještě postupně zlepší. A nesmím zapomenout na občany. Určitě se budou ve městě cítit bezpečněji, když nebudou lhostejní. Tím nemyslím plivání některých lidí na naší práci bez znalosti věci, ale já si třeba hodně vážím snahy paní Preslové, ač žena, mladá maminka, se nebála ozvat a přednést poznatky, co ji a její známé trápí a co by se mělo zlepšit. Městská policie nemůže být všude, proto vždycky uvítá nahlášení přestupků ihned, a ne za týden někde na internetu, že jsme nezasáhli a proč jsme nezasáhli.

 

Řekněte, co se vám během téměř roku a půl povedlo?

Když jsem nastupoval do funkce, tak jsem v prosinci 2011 předkládal koncepci fungování městské policie, pak hlavním bodem bylo zvýšení kvality práce městských strážníků, pod čímž jsem měl napsáno několik konkrétních věcí, jak zlepšení dosáhnout. A když si je projdeme bod po bodu, pak si můžu hodně věcí odškrtnout.

 

Máme od ledna uzavřenou smlouvu se státní policií o střeleckém výcviku na střelnici ve Volarech. Podle mým informací jsme jediná městská policie, která to má takto zřízeno. Zahájili jsme fyzickou přípravu strážníků a povinné přezkoušení fyzické zdatnosti. Jako prioritní jsem v koncepci uvedl zavedení GPS přístrojů, aby strážníci byli pod kontrolou, nejen mojí, ale případně občanů, pokud by si na jejich práci stěžovali. Povedlo se zavést nový vnitřní řád, podle něhož došlo k diferenciaci v odměňování strážníků podle jejich skutečných výkonů a zvýšit tak jejich motivaci. Chtěl jsem zlepšit informovanost občanů o práci městské policie, jednak prostřednictvím vimperk.eu, vimperk.cz, Vimperských novin a jednak zřízením vlastních stránek. Došlo ke zvýšení počtu kamer městského kamerového systému na jedenáct, na systém teď dohlíží čtyři operátoři, hlavně dohlížejí na kamery nonstop. Podařilo se posílit početní stav o jednoho pracovníka, takže se u strážníků daří dodržovat fond pracovní doby a občané by měli ve městě poznat, že přes den slouží běžně tři strážníci, jeden, většinou já, na služebně a dva kolegové se nachází v terénu. Za nejdůležitější však považuji, že se mi podařilo omladit kolektiv. Čelili jsme kritice od obyvatel, že u nás slouží věkově i služebně starší strážníci, kteří už nemají takové nadšení, jaké by měli mít. Měli pravdu, protože Vimperk se mohl ‘pochlubit’ největším věkovým průměrem mezi všemi městskými policiemi v celé republice. Přirozeným úbytkem jsme se dostali už do průměru, ale hlavně k nám nastoupila trojice mladých, perspektivních mužů ve věku 22 až 24 let, kteří jsou schopní a přinesli k nám nový elán.

 

img 9099 (1)

Odstupující vrchní strážník na debatě s občany “Za bezpečné město”

 

Jaké resty odevzdáváte člověku, který usedne do křesla po vás? Nějaké vám připomenu. Občanům bylo slibováno, že se spolu se strážníky objeví ve městě jako strašák na nepřizpůsobivé psi, byla slibována druhá služebna a bylo slibováno, že strážníci vyrazí do terénu na kolech a na skútru.

Snažil jsem se získat všechny informace, co pořízení psů obnáší, a musím říci, že jejich pořízení je nereálné. My bychom museli na jejich péči a výcvik vyčlenit dva strážníky, což pochopitelně nelze. Na druhou stranu jsem se téhle myšlenky nechtěl vzdát, takže se mi podařilo domluvit se se státní policií, aby ve Vimperku fungovaly smíšené hlídky se psem a alespoň jednou týdně se ve městě objevily. Druhou kancelář v areálu U Sloupů, doufám, zprovozníme ještě v době mé působnosti. Jak víte, jedno kolo už máme, teď jsme ho dovybavili povinnými doplňky a v příštím týdnu na něj usedne první strážník. Druhé kolo by mělo být k dispozici během tohoto měsíce. Co se týče skútrů, tady musím počkat, jak dopadne jednání vedení města se společností, která je nabízí k zápůjčce.

 

Kdo by měl vaším nástupcem? Budete někoho doporučovat?

Svůj tip mám na jednoho ze strážníků a ani on by se nebránil městskou policii vést. Jeho volba by byla určitě nejlogičtější. Zná celý systém, ví, co práce strážníka obnáší. Podle zákona musí mít strážní zkouškou, takže moc na výběr není. Příliš si nedovedu představit člověka, který by sem přišel zvenčí. Podle mě je onen strážník schopen městskou policii vést. Myslím, že by nebylo od věci postupovat podobně jako se mnou před rokem a půl. Pověřit ho dočasným vedením a jestliže se osvědčí, jmenovat ho. Samozřejmě, že rozhodnutí je na vedení města.

 

Pane Ziembo, děkuji za rozhovor a přeji vám hodně úspěchů na novém pracovišti.

 

Josef Rychtář

 

foto: Stanislav Falář a Jiří Šejna