Vychytá Kanička nulu i v Sedlici?

Na jihočeském fotbalovém nebi snad momentálně nesvítí větší brankářská hvězda než je Josef Kainc ze Čkyně. Gólman, který byl celý život zvyklý plnit roli dvojky, chytat ze rezervu, případně čas trávil na hostování v nižších soutěžích než je krajský přebor, teď září jako kometa. Dvě vychytané nuly v posledních dvou zápasech, nominace do sestavy kola, kterou určují redaktoři regionálního serveru www.jihoceskyfotbal.cz a jako třešnička na dortu se stal dokonce Osobností 20. kola Chance Krajského přeboru, což se předtím žádnému čkyňskému fotbalistovi nepodařilo.

035-DSC 0058-001Hlavně díky jeho skvělým výkonům Čkyně porazila Soběslav i Třeboň a brankář Kainc tak táhne čkyňský mančaft za tím, aby se v krajském přeboru udržel i pro příští rok.

„To, co se teď okolo Pepi děje, je divadlo. My jsme samozřejmě rádi i za něj a přejeme si, aby mu forma vydržela co nejdéle,” uvádí trenér čkyňského áčka Michal Uhlík.

Maximálně spokojený je i vedoucí týmu Patrik Krull. „Kabina Pepovi věří a pro obranu je taky dobře, že mají v zádech jistotu. Venca Turek, jeden z trenérů, mu po zápase s Třeboní řekl, aby se nesvlíkal a tak jak je jen seděl a čekal do dalšího zápasu v Sedlici,” uvádí Krull.

Samotný Kainc zůstává skromně při zemi a své výkony nepřeceňuje. „Snažím se to klukům nezkazit. I když v krajském přeboru je vše rychlejší a přesnější. To je jasný. Ale na mě to nemá nijaký vliv. Jsem vždy připraven chytat jak za áčko, tak i za béčko. S beky si v áčku rozumím velmi dobře. S většinou jsem fotbalově vyrůstal. Máme ve Čkyni skvělou partu a od toho se odvíjí i výsledky,” shrnuje s tradičně klidným úsměvem na tváři Josef Kainc.

„Večer po zápase se samozřejmě plácl přes kapsu. Myslím, že Kanička podal v hospodě ještě lepší výkon než na hřišti,” žertuje starý šprýmař Krull.

Za to, že teď ve čkyňské bráně čaruje Josef Kainc, může hlavně vážné zranění čkyňské jedničky Aleše Holfelda, který nemůže chytat. Ten výkony svého náhradníka sleduje velmi bedlivě, i když se třeba nedostane na hřiště. „Zápasu s Třeboní jsem se nemohl osobně zúčastnit. Ale hned po zápase jsem slyšel na Pepu samou chválu a mrzí mě, že jsem nemohl vidět jeho skvělý výkon na vlastní oči. Musel to být velký fotbalový zážitek pro všechny přihlížející. Jsem opravdu rád, že se Pepovi zadařilo a doufám, že bude nadále pokračovat ve výborných výkonech. A myslím si, že jeho forma nakopne celé mužstvo. Chtěl bych jemu i celému týmu popřát hodně štěstí v dalších zápasech. A předem slibuji, že se na další zápas přijdu s chutí podívat a alespoň kluky pozdravit, protože sám zatím nevím, kdy se opět budu moci zapojit do tréninků,” uvádí nadaný mladík Holfeld.

Slova chvály na svého brankáře Kaničku dále pěje i trenér Uhlík. „Podává perfektní výkony a v zápase s Třeboní měl opravdu dost práce. Tolik skvělých zákroků v jednom zápase jsem dlouho neviděl. Bylo to jako v bundeslize. Myslím si, že je to zápasový gólman, protože na tréninku nějak extra nechytá a stojí tam jak kátro,” uvádí Uhlík a připomíná i Kaincovu skvělou kopací techniku.

„Klidně by mohl kopat i trestňáky, protože jeho obávaná “šajtlička” strašila v žácích i v dorostu jeho brankářské kolegy z celého kraje. Pokud mě má paměť neklame, tak v žácích dal dokonce i gól,” uzavírá Uhlík. Další zápas krajského přeboru, ve kterém Čkyně zavítá na hřiště nováčka ze Sedlice začíná dnes (13.4. v 16:30). Fanoušci fotbalové Čkyně doufají, že Josefa Kaince neopustí forma a štěstí a že se dostane i ke své obávané šajtličce.

(pp)