Výstavba nového parkoviště od května

Chybí parkovací plochy, zlepšení by mělo přinést nové parkoviště Na Tržišti.

Jak místní, tak i návštěvníci města vyhledávají především neplacené parkovací plochy; střed města, kde je od ledna letošního roku vyšší parkovné, není zdaleka tak obsazený jako v minulosti. Menší počet parkujících vozidel se pochopitelně odráží na nižších tržbách za poplatky, konečná čísla ukáže vyhodnocení turistické sezóny, případně celoročního provozu. Už teď je ale vidět, že zvýšení parkovného na náměstí bude mít nemalý vliv. Dalším dopadem je i to, že řidiči vyhledávající bezplatné parkování často blokují, nebo ztěžují průjezd komunikacemi ve městě.

Částečné řešení dostatku parkovacích míst by mělo přinést nové parkoviště Na Tržišti, s jehož výstavbou se počítá od poloviny května. V současné době probíhá výběr firmy, která bude stavbu realizovat.

Podle zadání veřejné zakázky o vybudování venkovního parkoviště pro osobní automobily na ploše mezi ulicemi Na Tržišti a Volšovská, počítá nová plocha se zhruba 70 parkovacími místy (z toho 4 pro invalidy). Terénní úprava zahrnuje mj. zatravňovací dlažbu, zelené ostrůvky, v rámci projektu bude upravena komunikace i autobusová zastávka, vznikne zde plocha pro umístění městského mobiliáře a dětského hřiště. Zároveň dojde k úpravám veřejného osvětlení, dopravního značení a chodníků.

Nová parkovací plocha by měla ‘ulevit’ ulicím města. Do jaké míry tomu tak skutečně bude, prověří až reálný provoz po otevření bazénu. Parkoviště by mělo být hotové nejpozději s jeho dokončením, tedy na podzim letošního roku.

(red)