Bude letos májka v parku?

majka-001Tradiční posezení u májky, které se v noci na 1. května ve Čkyni každý rok odehrávalo v parku na náměstí je pro letošek ohroženo. Chybí někdo, kdo by vše důležité zorganizoval, zařídil, domluvil, přivezl.

Dlouholetý první hybatel Dan Havlík se ze Čkyně odstěhoval. I když ho u nás vážou divadelní povinnosti, májku přenechal ostatním. Další z tradičních májkařů Ondřej Šmíd má po narození prvorozeného syna rodinné starosti, správce kinosálu Václav Květoň už nemůže stíhat úplně všechno a tak oba marně shánějí následovatele. Mezi čkyňskými muži a chlapci se zatím nenašel nikdo, kdo by měl dostatek času a chuti se do všeho pustit. Hozenou rukavici by se měli snažit zvednout hlavně ti nejmladší čkyňští jonáci.

Například děvčata z Kulturního a okrašlovacího spolku už se ale začínají domlouvat, že tradiční rej čarodějnic, který předcházel veselici u májky, uspořádají letos na hřišti. Zdejší nový hospodský Libor Schoř takové akce vítá, tak to letos opravdu vypadá, že ve Čkyni bude chybět tradiční, centrální májka.

(pp)