O Hraničářské rozhodne elektronická aukce

Dlouhou dobu žádali obyvatelé Hraničářské ulice o rekonstrukci. Už brzy se dočkají. „Ulice Hraničářská se bude opravovat v každém případě letos,” ujišťuje starosta Bohumil Petrášek.


O tom, kdo rekonstrukci provede, se firmy ‚poperou’ nikoliv obálkovou metodou, ale radnice přistoupila k jinému způsobu výběru zhotovitele. Ve Vimperku ještě nevyzkoušenému. „O vítězi zakázky rozhodne elektronická aukce,” informoval starosta.


U tradičních aukcí je vítězem ten, kdo je ochoten zaplatit nejvyšší cenu. Tady budou zájemci místo přihazování ubírat.


Cíl elektronické aukce je zřejmý. Zaplatit co nejméně a být maximálně transparentní. Podle platné vyhlášky městskou zakázku ve Vimperku získává ten, kdo nabídne nejnižší cenu. Dříve, při prvních veřejných soutěžích po přijetí vyhlášky, stanovovala radnice více hodnotících kritérií, především se přihlíželo k délce záruky. Pak se vedení města rozhodlo praxi poupravit a minimální délku garance za dílo zadává jako jednu z podmínek při vypsání veřejné soutěže a zakázku přiděluje firmě s nejnižší nabídkou. Proto nyní může u rekonstrukce Hraničářské ulice vyzkoušet elektronickou aukci.


„Nejprve musí hodnotící komise zkontrolovat došlé nabídky od firem, zda nabídky obsahují potřebné náležitosti a splňují zadané podmínky,” popisuje starosta Petrášek. Po případném doplnění formálních nedostatků se pak uskuteční vlastní aukce. Ta by měla proběhnout nejpozději začátkem května.

 

 

Josef Rychtář