Nový Santos se představil

 

Poprvé za dobu, kdy na ostrově pokladů probíhají rekonstrukční a revitalizační práce, se po něm veřejnost mohla projít. Průvodci procházkou po ‘novinkách’ byli ve čtvrtek odpoledne zástupci nadace Proměny a města Sušice, projektant Ing. Pavel Šimek – FLORART a architekt Martin Kovář.

100 5618

Tříletý projekt města Sušice a nadace Proměny spěje ke svému závěru. Novou podobu má jak zelená plocha parku (vykácení a výsadba, ponechání „vysokých pařezů” – broukovišť, nové cesty, zátiší, hrací plochy…), tak už i kiosek a kuželník. K již instalované zvonici brzy přibudou dva nové pavilony, také díla sochaře Václava Fialy, a to pavilon na poslouchání ticha a pavilon na pozorování oblohy. Zvonice bude osazena zvonem, na jehož pořízení se podílejí ii občané města – do sbírky dosud přispěli lidé částkou 32 tisíc korun. Stále ještě finance nestačí, proto chcete-li přispět na zvon, můžete poskytnout finanční dar na konto nadace: 35-4870200207/0100, var. symbol pro projekt Ostrov Santos je: 01.
Zvon, nesoucí jméno významného sušického občana, léčitele ducha i těla, Pátera Františka Ferdy, se rozezní při slavnostním vysvěcení 7. července.

100 5655

Dovybaveny budou herní plochy, osazen mobiliář (lavičky, stojany na kola, koše), na své si přijdou i milovníci vody – bylo vyčištěno původní rameno Mlýnského potoka, upraveny břehy Otavy, poblíž pláže vznikne převlékárna.

100 5663

Co bylo pro stavebníky dosud největším oříškem? Zpevňování břehů, protože museli pracovat z vody; základní kameny byly položeny pod hladinu, ztíženou práci měli i stromolezci při kácení elektrárny. Aby větve nepadaly do náhonu, musely se spouštět na lanech.

 

Santos je hojně využívaným místem i proto, že tu pořadatelé připravují nejrůznější kulturní, sportovní, společenské i zábavní akce pro malé i velké.
Slavnostní otevření s bohatým celodenním programem je plánované na na sobotu 27. července. Z dalších akcí, které návštěvníky Santosu čekají, můžeme zmínit například dětmi oblíbenou „Kdo si hraje, zlobí míň” (28. 7. 2013), nebo 20. ročník Šumava rocks (17. srpna).

 

Jak v průběhu procházky přítomní říkali, všichni už se těší na dokončení projektu, protože léto bez Santosu by pro sušičáky bylo jako řeka bez vody. Kromě už zmíněných věcí tu bude k dispozici například na dětském hřišti lanovka, houpačka a houpadla, dřevěné prolézačky, houpací sít, balanční bloky, samozřejmě nebude chybět ani kolotoč, skluzavka, lezecká stěna a mnoho dalšího. A kam se podělo ohniště, u něhož se často v letních večerech scházely skupinky? Nebojte se, bude! Sice na trochu jiném místě, ale pořád jen kousek od kiosku a navíc pěkně upravené i se sezením.
Tak nezapomeňte a už teď si do kalendářů pište k datu 27. července: slavnostní otevření Santosu.
-red-

 

Další fotografie z procházky Santosem najdete ve fotogalerii.

 


Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko