Důležitý je profesionální přístup

I pro dobrovolné hasiče platí, že musí v krizových situacích reagovat okamžitě a správně. Ačkoliv se často nedostávají k takovým zásahům jako profesionální a ani nemají k dispozici stejné technické vybavení, jejich vědomosti a znalosti by měly být na takové úrovni, aby si dovedli poradit v každé situaci. Zejména důležitá je pak funkční spolupráce u společných výjezdů. Velitelé zásahů rozhodují o tom kdy a jak jednotky dobrovolných hasičů nasadit a mají-li zkušenosti a přehled o tom, co všechno zvládnou, je práce a komunikace o to snazší.

I proto už několik let funguje program stáží, v nichž se členové jednotek Sboru dobrovolných hasičů obcí školí u profesionálních hasičů. Program funguje v Plzeňském kraji na několika stanicích HZS už několik let, v Sušici začal právě tento víkend.

 

img 8020

 

Pět členů JSDHO Volšovy strávilo 24 hodin s profesionálními hasiči ve službě. Celý den věnovali tomu, aby od svých kolegů ‘profíků’ převzali něco z jejich praktických zkušeností a kromě toho by v případě výjezdu byli jeho součástí. Role školitelů připadla nstržm. Bohumíru Bucifalovi a nstržm. Bohumíru Skolkovi.

img 8013

 

Co všechno stihli za dvanáctihodinovou službu probrat a vyzkoušet? Techniky a pravidla zásahové činnosti, obsluhu radiostanic, provoz a údržbu techniky a vybavení, použití ochranných oděvů a dýchacích přístrojů, poskytování první pomoci. I při nácviku použití polohovacího pásu při sebezáchraně nebo záchraně osob z výšek došlo na praktické zkoušky.

 

img 8162

U zásahů je důležitý je profesionální přístup a je jedno jestli jde v konkrétní chvíli o hasiče z profesionální jednotky, nebo o člena jednotky dobrovolných hasičů. Pětice dobrovolných hasičů z Volšov – Robin Michalík, Alexandr Lajčák, Petr Malinka, Ladislav Kočica a Roman Beluš – zájem o takový přístup ke své práci dobrovolného hasiče potvrdila.

 

img 8200

 

Další fota najdete ve fotogalerii.

-red-

 

Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko