Visegrádská čtyřka se setkala v Prachaticích

Setkání výborů pro evropské záležitosti parlamentů zemí Visegrádské čtyřky ve dnech 10. – 12. dubna 2013 v Prachaticích

Předseda výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Jan Bauer a předseda senátního výboru pro evropské záležitosti Miroslav Krejča uvítali kolegy z výborů pro evropské záležitosti členských zemí V4. V čele maďarské a slovenské delegace se dostavili předsedové národních parlamentních výborů pro evropské záležitosti Richárd Hörcsik a Luboš Blaha. Delegaci polského sejmu vedla místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Alicja Olechowska a v čele delegace polského senátu byl předseda evropského výboru Edmund Wittbrodt. Plánovaná návštěva delegace Chorvatska se neuskutečnila z důvodu konání prvních chorvatských voleb do Evropského parlamentu.

v4 krejca

Účastníci setkání se mj. věnovali problematice demokratické legitimity v evropském rozhodovacím procesu a roli národních parlamentů členských zemí EU v něm, druhým hlavním tématem byla energetická politika a bezpečnost v kontextu zemí V4, po jehož projednání si prohlédli zařízení Jaderné elektrárny Temelín.

 

Cílem jednání skupiny V4 je otevřená diskuse o aktuálních evropských tématech a hledání společných pozic k nim. Setkání v Prachaticích vyústilo v přijetí závěrů, které s ohledem na politiku EU v oblasti energie a energetické bezpečnosti upozornily členské státy na jejich výsostné právo vymezit si podmínky pro využívání svých energetických zdrojů, vybrat si mezi energetickými zdroji a určit složení dodávané energie.

 

Účastníci také zdůraznili potřebu rychlého dokončení plně funkčního vnitřního energetického trhu a podpořili zvýšení energetické účinnosti s cílem snížit nároky na hospodaření s přírodními zdroji a přispět k energetické bezpečnosti EU. Delegáti V4 se vyslovili rovněž pro koordinovanější přístup členských států EU v oblasti energetiky, a to zejm. na poli vztahů s třetími zeměmi, jež figurují buď v roli dodavatelů či tranzitních území energetických zdrojů do EU.

 

Zástupci výborů pro evropské záležitosti zemí Visegrádské skupiny zároveň upozornili na problematiku neplánovaných toků elektřiny mezi jednotlivými národními elektrizačními soustavami, která se v současné době bezprostředně dotýká členských států ve středoevropském regionu.
-red, www.psp.cz-