gymnazium

Dva ředitele škol čeká obhajoba postů

V tomto týdnu proběhnou konkurzy na místa ředitelů obou vimperských středních škol. Děje se tak na základě novely školského zákona platné od loňského roku.

 

Loni se konkurzy u školních zařízení zřizovaných Jihočeským krajem konaly poprvé. Svůj post, pokud měli zájem, obhajovali ředitelé, kteří byli ve funkci déle než šest let. Z vimperských škol se to týkalo Základní umělecké školy Vimperk. Dosavadní ředitel Pavel Vališ ve výběrovém řízení uspěl a může tak dalších šest let řídit uměleckou školu.

 

Letos se konkurzy konají u škol zřizovaných Jihočeským krajem, jejichž ředitelé jsou ve funkci tři až šest let. Jak nám sdělila Petra Kulichová z jihočeského odboru školství, mládeže a tělovýchovy, mezi pětadvaceti jihočeskými školami, jichž se nařízení v tomto roce dotkne, je také Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická Vimperk a Střední škola Vimperk.

 

Výběrové řízení na ředitele gymnázia se koná ve středu, na školu v Nerudově ulici v pátek. Podle slov Petry Kulichové výsledek před hodnotící komisí není úplně směrodatný. Kdo bude jmenován, rozhodne krajská rada na svém nejbližším zasedání. Ta se může přiklonit k závěrům hodnotící komise, může vybrat i poraženého, nebo nemusí jmenovat nikoho a může vypsat výběrové řízení znovu.

 

Na náš dotaz, kdo je do konkurzů přihlášen, odmítla Petra Kulichová odpovědět. Jak jsme zjistili, na místo ředitele vimperského gymnázia se hlásí tři zájemci. Kromě dosavadní ředitelky Evy Piherové se do konkurzu přihlásili další dva členové pedagogického sboru gymnázia Jan Heřta a Irena Staňková.

 

 

Josef Rychtář