zastupitelstvo

Zastupitelé k obchodnímu centru

Na včerejším jednání zastupitelstva města  předložili členové občanského sdružení My ze Sušice výsledky petice proti záměru výstavby obchodního centra na místě bývalé továrny Solo. Ta probíhala týden a během něj svůj nesouhlas podpisem na petiční archy vyjádřilo 1 921 občanů, z nichž 1 392 uvedlo bydliště v Sušici a ve spádových obcích.

 

Zastupitelé města, předtím než oficiálně v návrhu usnesení vzali výsledky petice na vědomí,  vyjádřili svůj názor na to, zda by dali přednost uplatnění legislativního nástroje k  omezení či zabránění výstavby obchodního centra. V převaze se shodli na  zachování  zmíněných objektů,  omezení výstavby  formou stavební uzávěry (kterou může do doby schválení  nového územního plánu – podle předpokladů na konci letošního roku –  vyhlásit pouze rada města) by většina nepodpořila. Otevřené vyjádření všech přítomných (19) členů zastupitelstva navrhl Ing. Tomáš Zelený.

 

Jaký názor tedy mají  zastupitelé města?

Pokud by o stavební uzávěře rozhodoval na včerejším jednáníi oni, vyslovilo by se jich 5 pro stavební uzávěru, 10 proti a 4 nedovedli jednoznačně vyjádřit, zda v této chvíli a   podle informací které dosud mají, by se uměli rozhodnout.

Mimo jiné Mgr. Zdeňka Řezníčková připomněla také ‘zelený’ prostor kolem diskutovaných budov navrhovaných k záchraně – bývalé budovy vedení a administrativní budovy. Seznámila  přítomné s tím, že byla podána žádost na ministerstvo kultury na zařazení těchto objektů do historických památek. V současné době  řízení stále probíhá.

 

Názorová nejednotnost zastupitelů je prezentována v podstatě dvěma  pozicemi:

Ti  kteří by  stavební uzávěru nepodpořili, by v Sušici sice  nemuseli vidět další obchodní centrum, ale souhlasili by s iniciativami vedoucími k oživení a úpravě značně zchátralého areálu Sola. Rozpor vidí i v tom, “měnit pravidla během hry”, protože stávající územní plán je v platnosti a investor nepostupuje proti jeho podmínkám. Město by teď vyhlášením stavební uzávěry podle nich do budoucna  získalo pověst toho, kdo maří  vnější podnikatelské aktivity a tento postoj by mohl odradit další potenciální zájemce o podnikání v Sušici. Zároveň  byla několikrát  zdůrazněna možnost intenzivně dál na investora působit ve smyslu alespoň částečné změny projektu vedoucí k zachování historicky hodnoných objektů a  místa pro zeleň.

 

Tii kteří by stavební uzávěru schválili se domnívají, že současně existuje ještě možnost jak investora ovlivnit, navíc slibovanému počtu  nových pracovních míst (podle zkušeností z provozů stávajících marketů) nevěří, obávají se vylidnění centra města a postupného zániku drobných živnostníků.

 

Nejmenší skupinou jsou zastupitelé, kteří dosud nemají jasno v tom, zda by  navrhovanou možnost  jak zabránit výstavbě retail parku v Sušici, podpořili. Na jedné straně nechtějí  další obchodní centrum, zároveň ale nevědí, jak by s případným areálem naložili.

 

Místostarostka Ing. Věra Marešová znovu objasnila podmínky využití stavební uzávěry; tuto možnost konzultovala společně s architektem zpracovávajícím nový územní plán,  na Ministerstvu pro místní rozvoj.  Pokud by  došlo k vyhlášení stavební uzávěry,  s velkou pravděpodobností bude investor požadovat  náhrady, o kterých by patrně rozhodl soud.

 

Krátké shrnutí včerejší hodinové debaty  je to, že  stavební uzávěru může vyhlásit pouze rada města a v situaci, ve které se Sušice nachází, je její vyhlášení nepochybně možné, nicméně s sebou nese jistá rizika. Zároveň probíhá řízení o zařazení některých budov bývalého Sola do kulturních památek, a to znamená, že minimálně po dobu tohoto řízení jsou veškeré případné práce a demolice na předmětných objektech blokovány. To znamená uvolnění prostoru pro další jednání a propracování eventuálních dalších postupů a procesů.

Na červnovém zastupitelstvu by mohl být představen první návrh změny ÚP se zapracovanými změnami a diskuse kolem  lokality bývalé továrny Sola by tak měla nabrat konkrétnější směr.

 

Nedávno proběhla jednání nad návrhem zachovat z bývalé továrny alespoň bývalou buduvu vedení továrny -“domeček” a administrativní budovu  v Nádražní ulici, jako historickou připomínku  kdysi slavné továrny, která Sušici  proslavila po celém světě, s budoucím využitím např. pro expozici sirkařství. Investor záměru regoval částečným souhlasem s tím, že  připraví návrh vlastního řešení a ten dodá vedení města. Zatím se tak nestalo, jednání jsou stále otevřená a budou pokračovat. Prolematiku  budeme i nadále sledovat a  informovat vás o ní prostřednictvím našich stránek.

 

Zastupitelé  dále projednávali například  spoluúčast na  projektu nových bytových domů a rodinných domků,  odsouhlasili usnesení týkající se realizace připravených investičních akcí,  zabývali se  hospodařením příspěvkových organizací, chybějící kapacitou v mateřských školách apod. 

 Další zprávy z aktuálního zasedání zatupitelstva  si můžete na www.isusice.eu  přečíst hned zítra.

-red-

 

Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko