Unikátní voliéra od dnešního dne otevřena

Borová Lada se může od dnešního dne pochlubit novou atrakcí pro turisty. Šumavský národní park zde vybudoval převážně z peněz evropských fondů za osm milionů ojedinělé informační centrum Bubo bubo (podle latinského názvu výra velkého) se sovími voliérami.

 

Nad hlavami návštěvníků se tu bude v prostoru bývalého lomu na okraji obce, jen asi 150 m od hlavního parkoviště, proletovat osm druhů sov v celkovém počtu asi dvaceti kusů. “Návštěvníci si mohou prohlédnout výra velkého, puštíka bělavého, puštíka obecného, kalouse ušatého, sýce rousného, sovu pálenou, holuba doupňáka a poštolku obecnou,” představil osazenstvo v sovinci Miloš Juha, vedoucí Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava. Během roku přibude do voliéry ještě sovice sněžná.

 

Prostor v bývalém lomu na kámen je rozdělen na šest částí. Dvě volně průchozí voliéry budou obývat neagresivní druhy, u kterých nehrozí, že zaútočí návštěvníky. Zbylé čtyři voliéry obsadily větší, agresivnější sovy. Ty jsou oddělené přepážkou z nerezových lanek, která zaručí návštěvníkům nerušený výhled a zároveň ochrání před možným atakem větším sov.

 

“Všechny sovy nám bezplatně zapůjčili ze zoologických zahrad v Hluboké nad Vltavou a v Plzni, za což jim patří velkýdík,” uvedl na úterním slavnostním otevření ředitel šumavského parku Jiří Mánek.

 

V sovinci nechybí informační panely s bohatými informacemi o všech zastoupených druzích sov. Na stezce procházející voliérami jsou umístěny lavičky pro odpočinek a pozorování sov. Před vstupem do voliér správa vybudovala dětské hřiště a také dva kotce pro psy návštěvníků, neboť ti mají vstup do voliér zakázán.

 

Vstup do sovince je zdarma, návštěvní hodiny jsou přizpůsobeny odlišnějšímu režimu sov. Od středy do neděle je otevřeno od devíti hodin do sedmnácti. V úterý je otevírací posunuta – od 12 hodin do 21 hodin, v pondělí je zavřeno. “Delší pozorovací doba v úterý umožní, že návštěvníci budou moci pozorovat chování sov v době jejich největší aktivity včetně hlasových projevů,” vysvětluje mluvčí parku Pavel Pechoušek.

 

Nově vybudovaný sovinec v Borových Ladách je pátým projektem Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava. Sovinec na Borových Ladech je pátým projektem sloužící pro prezentaci divokých zvířat. Dlouhodobý projektový záměr šumavského parku již zahrnuje dokončené projekty tří pozorovacích srubů pro jelena evropského, Ekologické centrum – stanice pro handicapovaná zvířata na Klášterci u Vimperka a teď nově Informační centrum soví voliéry Borová Lada. Největší akce ale správa parku v hodnotě 165 milionů teprve chystá. „Během letošního roku začneme stavět dvě nová návštěvnická střediska. První bude na Kvildě, kde budou návštěvníci sledovat život jelenů. Druhé, které vyroste na Srní, se zaměří na život vlka,” naznačil Miloš Juha. “Momentálně jsme ve fázi těsně před vypsáním výběrového řízení na zhotovitele díla,” řekl v úterý vedoucí šumavského zoologického programu Miloš Juha.

 

 

Josef Rychtář

 

{gallery}vimperk/2013/duben/sovinec/{/gallery}