Čarodějnický speciál

Filipojakubská noc, Valpuržina noc, Beltine – tajemná noc z 30. dubna na 1. května je spojena s mýty a tradicemi vztahujícími se k dnes nejznámější – upálení čarodějnice. V dávných dobách lidé věřili, že se v tuto noc slétají čarodějnice na určená místa k sabatu. Magická noc byla jedním z největších pohanských svátků a její kouzlo přetrvalo dodnes.

 dsc2699

 

Pálení čarodějnic se slaví různě, většinou jako součást větší kulturní akce, ale také ve spojení se stavbou májky. Ani Sušice nezůstala stranou a „čarodějnice” ji včera zcela ovládly.

Na „modré škole” se to čarodějkami jen hemžilo. Aby se na ně hned tak nezapomnělo, zvěčnily se do vlastního čarodějnického zpravodaje:

(hpt) Sušická modrá škola se v úterý 30.4.2013 po poledni hemžila samými čarodějkami. Všechny se chystaly na tradiční odpolední ‘pálení’ a proto se jaksepatří vymódily. Nejprve obsadily školní jídelnu, kde sluply oběd a přitom otestovaly pevnost zdejšího nádobí. Hned po nasycení se vrátily do všech šesti družin, kde začalo hromadné líčení. Jakmile venku vyčarovaly prudkou spršku, aby zmoklo dříví a nikdo je tak nemohl upálit, vyrazily na školní dvůr, kde změřily síly v různých kouzelnických soutěžích. Pavoučí pohyblivý chodník střídal čarodějnické zápasy s košťaty, hledání a sběr pavouků či jejich srážení a nakonec i trefa do magického kruhu všechny čarodějné bytosti odměnila sladkostmi. Když však dvorkem zavoněly opečené špekáčky a jiné dobroty, zanechali všichni soutěžení a slétli se k ohništi. Tam byla posléze s velkým pokřikem upálena nej… čarodějka a tím byla pro letošní rok učiněna přítrž všem čarodějnickým lotrovinám. Všechny kouzelné bytosti se rozloučily, slíbily, že napřesrok nás opět poctí svou návštěvou a vyrazily na další slet ….. zřejmě na Fuferna …

4

A také se nezapomněly fotit – podívejte se na Čarodějky ze ŠD při ZŠ Lerchova v Sušici.

No ano, mnohé z nich určitě pokračovaly za svými kolegyněmi Na Fuferna, kde ve velkém stylu oslavy magické noci tradičně připravilo sušické gymnázium za podpory města Sušice.
Bavili se malí velcí a to až do pozdních hodin – nechybělo čarodějnické předtančení, soutěže, volba MISS čarodějnice, reje a alotria za doprovodu kapely Orchidea. A kdyby náhodou některá z čarodějnic byla moc rozpustilá, střežili ji šermíři ze skupiny historického šermu Vendetta Strakonice, při jejichž vystoupení se leckdy tajil dech.

 dsc2753

 

Atmosféru velkého čarodějnického svátku Na Fufernách zachytil objektivem Vladan Strejc.

-red-