12

Bylo deštivé ráno 5. 5. 1945…

Bylo deštivé ráno 5. května 1945. Od Starého Brunstu pomalu postupuje průzkumná skupina 90. pěší divize US Army. Jejím úkolem je průzkum samot a vesnic v trase postupu a případná likvidace posledních zbytků odporu německých jednotek.

12

Kolona se pomalu blíží k osadě Zhůří. Vojákům se naskytne uklidňující pohled. Na staveních visí bílé vlajky a mezi domy parkují dva kolové transportéry M8 a několik Jeepů. Proto trochu poleví v ostražitosti. Netuší, že se stali obětí léčky, kterou jim připravili němečtí kadeti ze školy praporečníků, se kterými se část jejich jednotky utkala už v Prášilech a na Srní. Právě zde se Němci zmocnili vozidel, která nyní slouží jako návnada.

 

Průzkumná kolona vjíždí do vesnice a pojednou se rozpoutává peklo, ze všech možných úkrytů útočí pekelná palba, několik Američanů je zasaženo.

 

Roztrpčení průzkumníci se stahují a přeskupují a aniž by požádali o dělostřeleckou podporu zahajují útok na vesnici. Výsledkem urputného boje muže proti muži, kdy se bojovalo o každý dům, je zcela zničených 7 stavení, ostatní jsou velmi poškozena. Je zapálena i střecha kostela Nejsvětější Trojice.

 

Ztráty jsou značné. Při bojích o Zhůří padlo 10 příslušníků 90. pěší divize, dalších 10 bylo zraněno. Na německé straně je 24 padlých důstojnických kadetů a členů Hitlerjungend, 76 jich bylo zajato.

Takhle nějak probíhaly před 68 lety události na Zhůří.

 

 

4

I letos, v neděli 5. května, se u pomníčku postaveného na paměť padlých amerických vojáků sešla početná skupina lidí, aby si připomněla 10 mužů, kteří položili své životy, tisíce kilometrů od svých domovů, za naši svobodu.

 

Pietního aktu se účastnili představitelé Sušice, Hartmanic i dalších obcí, zástupci americké armády i armády ČR, skauti, pamětníci i členové klubů vojenské historie, kteří se svými vozy připomněli atmosféru oné doby přihlížejícím návštěvníkům.

7

Součástí akce byla také výstava fotografií Vladimíra Černého, připomínající postupné obnovování zaniklých památek na Hůrce, v Prášilech a na Zhůří.

 

Text: Vladimír Černý + doc, foto: Hana Černá

 

{gallery}susice/2013/kveten/zhuri/{/gallery}

 

Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko