Víte kde se ‘narodil’ rum?

Víte kde se „narodil“ rum?

Ne? Tak to jste určitě nebyli na zajímavém vyprávění o zemi, kde tato pochoutka vznikla. A můžete jen litovat, protože beseda byla spojená s ochutnávkou. Zajímavé zážitky si odnesli všichni, kteří byli nejen na této, ale i na dalších přednáškách z cyklu Pohledy do krajiny, pořádaného IS a SEV NP Šumava v Kašperských Horách.

 

O cestopisy je rekordní zájem

Informační středisko (IS) a Středisko environmentální výchovy (SEV) NP a CHKO Šumava v Kašperských Horách uspořádalo během letošní zimy devět cestopisných přednášek. Zájem o ně byl rekordní.

 

Celkem devět cestopisných přednášek, které byly součástí zimní nabídky programů pro veřejnost, připravilo přes zimu Informační středisko (IS) a Středisko environmentální výchovy (SEV) NP a CHKO Šumava v Kašperských Horách.

Večerní přednášky a promítání z různých koutů světa, které organizátoři zahrnuli do jednotného cyklu Pohledy do krajiny, během letošní zimy navštívilo rekordních 480 lidí.

 

Počet návštěvníků se zvyšuje každý rok. Během této zimy byl ve srovnání s loňským rokem asi o 15 procent vyšší. Je to nejvíc za dobu, kdy tyto přednášky pořádáme,“ uvádí Miroslava Michnová, vedoucí Informačního střediska (IS) a Střediska environmentální výchovy (SEV) NP a CHKO Šumava v Kašperských Horách.

 

Tradiční cyklus zahájil v lednu letošního roku Emil Kintzl, který všechny příchozí seznámil s historií lyžování na Šumavě.

V únoru se prostřednictvím teleobjektivu s námi o své cestovatelské zážitky z Číny podělil Zdeněk Keken. Následovalo zajímavé cestopisné vyprávění, unikátní snímky divoké přírody a překrásná videoprojekce známých cestovatelů Mileny Dvorské a Miloše Kašpara z Peru a Bolívie,“ uvádí Milada Jánošíková, z Informačního střediska (IS) a Střediska environmentální výchovy (SEV) NP a CHKO Šumava v Kašperských Horách.

Po dva večery cyklu Pohledů do krajiny bavil diváky svým úžasným vyprávěním a nádhernými snímky podmanivé krajiny Islandu, Faerských ostrovů a Albánie také Stanislav Švíka.

Dozvěděli jsme se to nejzajímavější o zdejší přírodě, její fauně a floře i o životě místních obyvatel,“ doplňuje Milada Jánošíková.

Další poutavé vyprávění Egyptem řekou bohů s projekcí jedinečných snímků si pro návštěvníky střediska přichystal Radek Vrhel.

Jižní Amerika – místo, kde se narodil rum – tato večerní přednáška zaujala unikátními záběry nejen zmizelé jihoamerické divočiny rekordních 70 posluchačů, kteří do posledního místečka zaplnili přednáškový sál kašperskohorského informačního střediska.

S autorem přednášky – Michalem Skalkou jsme místní specialitu mohli dokonce i ochutnat,“ přibližuje Milada Jánošíková.

Dušan Romportl popsal divákům východoafrickou Tanzanii, která i v 21. století fascinuje krásou nedotčené přírody, nekonečnými pláněmi Národního parku Serengeti a nejvyšší horou Afriky – Kilimandžárem.

Celý cyklus večerních přednášek byl zakončen ve středu 27. března oceněným dokumentárním filmem režiséra Jana Svatoše Africa obscura – temný kontinent v novém světle starých objektivů. Film dokumentoval expedici Fotografické návraty do nehostinných končin vyprahlé severní Keni. Jan Svatoš prostřednictvím starých filmařských a fotografických přístrojů hledal stopy prvních fotografických průkopníků, Američanů Martina a Osy Johnsonových.

Na nová a zajímavá vyprávění z cest po různých koutech světa se mohou návštěvníci těšit i v letní sezóně. Návštěvníky čeká například výprava do Himálají nebo Japonska,“ uzavírá Milada Jánošíková.

Nabídky a pozvánky najdete aktuálně na našich stránkách a na stránkách Správy NP a CHKO Šumava www.npsumava.cz.

 

(tzpp, red)