Poslední sníh mizí z vrcholů

Sobota 11. května vyšla meteorologům přesně. Počasí bylo pošmourné, obloha po celý den zatažená, dopoledne místy i s trvalejším deštěm, který odpoledne postupně ustával a vyskytovaly se přeháňky. Neděle přinesla již slunečnější počasí s odpoledními přeháňkami, které ale nezasáhly celou Šumavu. Nejchladnějším dnem bylo pondělí 13. května, kdy teploty na mnoha místech nepřekročily ani 10°C. Nezaháleli ani “zmrzlíci”, teploty ve 2 metrech nad zemí klesaly pod nulu ve všech známých šumavských mrazových kotlinách na Březníku, Rokytské slati, na Perle, Horské Kvildě, na Hliništi i ve Volarech. Přízemní mráz zaznamenali v posledních dnech například ve Vimperku, Velharticích, Houžné nebo v Černé v Pošumaví.

 

Volary 15. května ráno:

{gallery}volary/foto_obce/2013_05/volary_05_15{/gallery}

Čtvrtek přinesl po ránu jasnou oblohu jen s ojedinělými mlhami. Již v dopoledních hodinách však začala od jihozápadu přibývat vysoká oblačnost. Odpoledne a večer musíme počítat s přeháňkami a bouřkami. Denní teploty vystoupí na příjemných 22°C až 25°C. V pátek bude z počátku opět méně oblačnosti, odpoledne a hlavně v noci na sobotu zasáhnou Šumavu výrazné bouřky, doprovázené intenzivním deštěm a ojediněle i krupobitím. Denní teploty kolem 23°C. V sobotu dopoledne budou bouřky doznívat, odpoledne však již bude slunečné s teplotami kolem 20°C. Neděle přinese jasnou až polojasnou oblohu, velká oblačnost s bouřkami by měla dorazit až v podvečerních a nočních hodinách. Teploty hlavně v nižších polohách zřejmě překročí letních 25°C.

Příští pracovní týden přinese příjemné teploty kolem 20°C, v dopoledních hodinách zmenšená oblačnost, odpoledne a večer nárůst kupovité oblačnosti a místy s bouřkami.

 

V těchto dnech mizí ze šumavských vrcholů poslední zbytky sněhu, což zdokumentoval náš spolupracovník Antonín Vojvodík:

Poslední zbytky sněhu na Šumavě, foto Antonín Vojvodík, 15. května 2013

 

 

(ir)