V Sušici padl neoficiální světový rekord!

V Sušici padl neoficiální světový rekord!

 

Úterý 14. května měli ve svých kalendářích výrazně označené všichni sušičtí příznivci královny sportů – atletiky. Konala se totiž Velká cena města Sušice – Memoriál Ladislava Nešpora a Ády Blahůta. Už některá jména na startovní listině známá z podniků té nejvyšší úrovně – Zuzana Hejnová, Pavel Maslák, Jakub Holuša, Adam Sebastian Helcelet – byla tou nejlepší pozvánkou. Mítink byl samozřejmě nejen o velkých jménech, všichni účastníci byli připraveni podat špičkové výkony a potěšit diváky pohledem na opravdu kvalitní atletiku.

atletika 2013 025

 

V pěkném počasí se sešlo i dost diváků, kteří vytvořili pro atlety pěknou diváckou kulisu.

Většina atletů se na venkovní sezonu teprve připravuje a pro mnohé byla Sušice prvním místem, kde testovali svou formu. Přesto se diváci dočkali mnoha kvalitních výsledků. Stovku s překážkami opanovala juniorka Lucie Koudelková v čase 14.09. Ve stodesítce překážek mužů zvítězil vícebojař Adam Sebastian Helcelet (14.38), který si kromě zkoušky na třístovce s výkonem 35.14 připsal i prvenství v dálce mužů (7.21m ).

atletika 2013 016

 

Michal Brož ve finále 400 m překážek (51.16) zůstal pouhou setinu od kvalifikačního limitu, který by ho posunul na mistrovství Evropy „dvaadvacítek“ ve finském Tampere a bude ho čekat opravný pokus na některém dalším mítinku.

Kilometr se stal snadnou kořistí Jakuba Holuši ( 2,22.14). Jana Slaninová se stala vítězkou jak hladké stovky (12.21), tak i na trati na 300m ( 39.32).

Hladkou stovku mužů vyhrál Petr Szetei v čase 10.72.

Mistr Evropy z venka i z haly Pavel Maslák se představil v hladké třístovce, kterou s přehledem vyhrál v čase 32.47.

atletika 2013 047

Zlatým hřebem bylo vystoupení Zuzany Hejnové. Ta se v Sušici představila v opravdu excelentní formě a na trati 300 m překážek doběhla v nejlepším světovém výkonu všech dob 38.78. Tato trať však nefiguruje v oficiálních tabulkách mezinárodní atletické federace a tak se tento výkon v žádné oficiální statistice neobjeví.

 

Sušický atletický mítink se nejen díky kvalitním výkonům ale i díky bezchybné organizaci stává opravdovým svátkem atletiky a nezbývá než popřát pořadatelům, aby se jim tak kvalitní podnik podařilo uspořádat i v příštím roce.

Text: doc. Foto: Tomáš Mašek

 

Kompletní výsledky ve všech disciplínách najdete zde.

Atletický svátek OBRAZEM ve fotografiích TOMÁŠE MAŠKA.