Bombovou výhrůžku si do souvislosti se švagrem nedávám, tvrdí Petr Bednarčík

V neděli večer se stal Petr Bednarčík, lídr vimperské ČSSD, člen městské rady a zastupitelstva a také švagr prezidenta Miloše Zemana, terčem neznámého anonyma, který mu vyhrožoval umístěním výbušniny v jeho autě. Petr Bednarčík v pondělí před začátkem zastupitelstva seznámil zastupitele i přítomnou veřejnost, co se v neděli odehrálo, a přidal i své vysvětlení a pohled na celou záležitost.

 

milos zeman (18)

 

Petr Bednarčík (vpravo) se svým švagrem, prezidentem Milošem Zemanem (foto:Stanislav Falář)

 

Přinášíme jeho vyjádření v plném znění:

 

“Včera, zhruba kolem osmnácté hodiny a třicáté minuty, jsem měl anonymní telefonát, že v mém autě je uložená bomba, která vybuchne. Tato informace mi byla několikrát zopakována. Zprvopočátku jsem vše považoval za nejapný žert. Ale po konzultaci s odpovědnými orgány a příslušníky Policie ČR dostal doporučení, abych oficiální cestou podal oznámení na Policii ČR. Vzhledem k tomu, že to bylo od důvěryhodných osob, jsem tak učinil.

O zhruba devatenácté hodině se rozjela velká policejní akce, jejímž výsledkem bylo následovné: uzavření ulice 1. máje, evakuace hotelu Zlatá hvězda a evakuace panelového domu v ulici Karla Weise. Následně byla povolána pyrotechnická služba. Jak bylo vidět, státní aparát zareagoval velice rychle a zodpovědně přikročil k podanému oznámení. Naštěstí, po několikahodinových útrapách místního obyvatelstva se prokázalo, že šlo o takzvaný planý poplach.

 

Tady bych chtěl poděkovat všem příslušníkům Policie ČR, z místního oddělení i pyrotechnické službě, příslušníkům městské policie, hasičskému záchrannému sboru, sboru dobrovolných hasičů, kteří se na celé akci podíleli, za jejich angažovanost a profesionální přístup během celé akce. Dále musím poděkovat i obyvatelům panelového domu v ulici Karla Weise, hostům hotelu Zlatá hvězda i jeho provozovateli za pochopení, neboť všem byl narušen nedělní podvečer. Dále bych chtěl poděkovat panu starostovi za osobní účast při celé akci. Zde si také dovoluji vyslovit přesvědčení, že Policie ČR zvládla svoji práci profesionálně a tento anonymní vyhrožovatel, ať už se jedná o kohokoliv, bude náležitě vyřešen a potrestán tak, aby si obdobnou nejapnou akci pro příště odpustil. Ať už k mé osobě nebo ke komukoliv jinému.

Začalo se spekulovat, proč k tomu došlo. Jestli je to tím, že jsem členem rady nebo zastupitelstva, nebo kvůli osobním aktivitám, popřípadě z důvodů mých nějakých příbuzenských vztahů. Nejsem si vědom ani jednoho svého konání, kde bych někoho poškodil tak, že by mně měl nějakým způsobem vyhrožovat, či realizovat své výhrůžky. A nedomnívám se, že je mezi námi natolik inteligentní tvor, který by si chtěl politickou situaci vyřizovat tímto způsobem, který už byl zavržen v minulých desetiletích. Osobně se domnívám, že jde o nejapný žert nějakého méně inteligentního jedince.

Takže děkuji všem angažovaným a zúčastněným a věřím, že policie skutečně odvede profesionální práci a že ani ve Vimperku, ani kdekoliv jinde se nebude nic podobného opakovat.”

 

 

(jr)