Slouží pár dní a už chytili zloděje

Od začátku května se po městě pohybuje nová hlídka. Mají uniformu jako městští strážníci, jsou zařazeni pod Městskou policii Vimperk, ale městští strážníci to nejsou. Do ulic vyrazili nově asistenti prevence kriminality.

 

asisitenti

Asisitenti prevence kriminality ve Vimperku Karel Ferenc a Jan Bílý (foto: Josef Rychtář)

 

Jejich zřízením se vedení Vimperku inspirovalo především v Sokolově, kam se vyrazili podívat na zkušenou, jak se u nich asistenti osvědčili. Sokolovští pomohli Vimperku ještě jednou, když přijel jejich vrchní strážník spolu s asistenty představit fungování projektu uchazečům o tato pracovní místa do Vimperku.

 

Vimperk uspěl se žádostí na grant a v dubnu uspořádal výběrové řízení na obsazení dvou míst. V konkursu uspěli Karel Ferenc a Jan Bílý. Jejich pracovní poměr je na dobu určitou, do konce letošního roku. Bude-li s jejich prací panovat spokojenost a jejich činnost bude přinášet ovoce, je možné v projektu vyhlášeném ministerstva vnitra pokračovat ještě další dva roky. Po tu dobu hradí ministerstvo téměř devadesát procent nákladů, zbytek pak musí zaplatit město. V dalších letech už by šly výdaje na asistenty jen za městem.

 

„Jejich hlavní činností je dohled nad dodržováním veřejného pořádku, dodržování městských vyhlášek, pomoc městské i státní policii a spolupráce s úřady,” představila náplň práce asistentů místostarostka Jaroslava Martanová, která má na radnici tento projekt na starosti. Pracovní doba asistentů je prozatím od sedmi do patnácti hodin, ale počítá se s nasazováním i v odpoledních a večerních hodinách nebo o víkendu. „Ráno dohlíží na přechody u škol, pak se pohybují v problémových místech, například v prostoru autobusového nádraží,” dodává na vysvětlenou místostarostka. Jak ji doplňuje strážník Bohuslav Rubeš, který asistenty prevence kriminality řídí a koordinuje, na Karla Ference a Jan Bílého čeká každý den minimálně deset kilometrů pochůzek po městě.

 

Jejich služeb už se chystá také využít úřad práce při kontrolách vyplácení dávek a rovněž ředitelka ZŠ TGM si je vyžádala pro spolupráci při řešení záškoláctví.

 

Za svoje velmi krátké působení v černých stejnokrojích si už Karel Ferenc a Karel Bílý stihli připsat slušné úspěchy. Podařilo se jim zadržet zloděje v Pasovské ulici a zloděje, který utíkal od Penny marketu. „Rovněž dokázali domluvit obyvatelům problematického domu ve Výškovicích, aby udělali úklid kolem svého domu a podařilo se jim zajistit větší pořádek u kašny,” přidává další kladné body pro asistenty jejich mentor Bohuslav Rubeš. Na svém kontě mají i několik domluv, konktrétně jmenuje Bohuslav Rubeš nepořádné pejskaře. A jak dodává, smysl jejich činnosti začínají přes prvotní nedůvěru oceňovat i jeho kolegové v městské policii.

 

„Nechceme jejich práci hodnotit, když mají za sebou jen půlku měsíce, první závěry chceme učinit až po letní sezoně,” uvedla místostarostka Jaroslava Martanová. Počítá s tím, že přijdou krizové okamžiky. „Ale první poznatky jsou zatím nad očekávání dobré,” poznamenala místostarostka.

 

 

Josef Rychtář