koupaliste

Letos bez koupaliště, ztráta 750 tisíc nebyla akcepovatelná

Předpokládaná ztráta ve výši tři čtvrtě milionu korun za sezonu a jistota nového koupaliště v příštím roce. To byly neprůstřelné argumenty, proč se vimperští zastupitelé rozhodli odhlasovat neprovozovat v letošním roce letní koupaliště ve Vimperku.

 

koupaliste

V letošním roce zůstanou bazény v letním areálu prázdné

 

Za posledních šest let narostla ztráta letního areálu na dvojnásobek a podle propočtů měla v letošním roce dosáhnout na 750 tisíc korun. Největší měrou se na podílí úniky vody. Jak uvedl starosta Bohumil Petrášek, loni přiteklo do koupaliště čtrnáct a půl tisíce kubíků vody.

 

Radnice už měla připravené technické řešení, aby se únikům vody zamezilo. Ale nečekaně dodatečně schválená dotace z regionálního operačního programu na nový bazén plány změnila a opravu víceméně vyloučila. „Realizace opatření by si vyžádaly poměrně velké náklady a na podzim bychom toto zařízení stejně bourali,” odůvodnil Bohumil Petrášek.

 

Zastupitelům už se nechtělo přispívat na provoz letního areálu výše uvedenou částkou a jednomyslně se přiklonili k názoru nechat koupaliště v letošním roce zavřené. Ušetřené peníze by pak měly putovat na opravy jiných sportovišť.

 

Díky tomu bude možné začít v létě s prvními přípravnými pracemi v areálu – na hydrogeologickém průzkumu a na vylepšení současných šaten u koupaliště. Ty nejsou do 1.etapy, která je naplánovana a schválena, zahrnuty.

 

Vedení Vimperku už má jasno, jak bude 1.etapu financovat. Přislíbené dotační peníze obdrží město až dodatečně, proto muselo celou akci předfinancovat. Osm a půl milionu je připravených v městské kasičce, třicet milionů si s úrokem 1,25 % půjčí od Komerční banky, kterou radnice vybrala ve výběrovém řízení. Jak uvedla vedoucí finančního odboru městského úřadu Jana Králová, město si nemusí celou částku půjčit. V případě nedočerpání mu nehrozí sankce od peněžního ústavu, jak bývá v jiných případech obvyklé. Pokud se nevyskytnou nějaké nesrovnalosti, měl by ROP schválených 27,1 milionů korun poslat do Vimperku v prvním pololetí roku 2015. Těmi by radnice splatila úvěr, zbývající částku by Vimperk splácel bance do roku 2020.

 

To, zda se vimperští občané a turisté vykoupají v příštím roce v novém bazénu, zůstává otazníkem. Jistotou je, že bazén musí být hotov do konce roku 2014, aby město mohlo od ROPu získat přidělenou dotaci.

 

 

Josef Rychtář