anonce

Na bačkory a telku je eště čas

Moderuje, hraje, zpívá, vypráví skeče, improvizuje a trefně glosuje současné dění od Anarchie po Zlaté české ručičkyMichal Kavalčík alias Ruda z Ostravy, jehož nenapodobitelný hlas slýcháme z rádia, zhmotněnou podobu vídáme v televizi nebo na veřejných vystoupeních.

 ruda 4

Dostatečné množství jeho hlášek i výraziva zlidovělo natolik, že když se řekne „Ruda z Ostravy“, každý ví o koho jde. Kromě toho, že se v jeho komentářích skrývá leckdy pořádně hořká pravda a chirurgický řez do živého, má neuvěřitelný dar bavit lidi a to je to, co by mělo být v dnešní době užíváno ne po kapkách, ale po žejdlíkách.

 

Nedávno vystoupil se svou šou i ve Vimperku a přestože našemu fotografovi nebylo dovoleno akci zvěčnit na fotografiích, s Michalem Kavalčíkem jsme si pro www.sumava.eu domluvili rozhovor.

 

Ruda z Ostravy je už notoricky známá postava – jak vás lidé vnímají? Civilně jako Michala Kavalčíka, nebo jako Rudu?

 

„Tuš asi víc včil mají rádi Rudu 🙂 ale někde tam vzadu tuší, že Rudu vodí Michal a že je to asi taky šikovný kluk. Pozitivního vnímání se mi dostává každý den a já su za ty dary šťastný a dyž je plny sál a lidi se smějou, to je to nejkrásnější, kurde!“

 

 

Kterou ze svých ‘profesí’ máte nejraději?

„Včil moderátora v Rádiu Frekvence 1, to mě včil baví nejvíc a pak herectví, improvizace a cyp:-). Nebo vlastně tak nějak všecko dokupy. Furt je z čeho brat… Baví mě lidi bavit. A to je asi ta nejtěžší profese. Plná výzev a cílů. A mě baví zdolávat velké cíle.“

 ruda3

 

Rudovi je osm let (postava vznikla v roce 2005) – není i přes své mládí a entuziasmus občas natolik znechucený tím, co se kolem nás děje, že by radši šel do důchodu? Co mu pomáhá pře-žít?

„Kamarádi a koníčky a fejsbuk :-). Mám kolem sebe super lidi a super rodinu a vše dokupy mi dodává neskutečnou energii a snad i tam někde nahoře je strážný anděl, který mě chrání. A do důchodu je opravdu ještě daleko – život je krátký, tak je třeba ho užívat a makat naplno. Na bačkory a telku po 65 je eště čas, kurde!“

 

Takže co Rudu & Michala štve a co ho baví? A zkusme se vyhnout politice, i když ta je prostě (bohužel) všudypřítomná.

 

„Rudu štve určitě blbost některých lidí a závist, ale to je asi všude na světe, ALE Ruda si z toho nic nerobí bo nekomu se to líbi a někomu ne … Každý má svou cestu a má na výběr: kudy jít, na koho nebo kam se dívat, do koho vkládat svou energii nebo volný čas.

A Michala? Michal je podle mě v pohodě úúúplné – prostě ‘HEPPY KURDE’ ! “

 

 Myslíte si, že se lidi umí sami bavit, nebo že spíš chtějí aby je někdo bavil?

„Určitě se umí bavit. Moji rodiče třeba, už asi třicet let, slaví narozeniny společně se spolužáky a vždycky si k tomu vymyslí téma – hasiči, sestřičky, ABBA, ježibaby a tak. Seženou masky a kostýmy a pak v tom jdou přát oslavenci. Deset lidí pije a slaví a tančí a zpívá u kytary a harmoniky do rána – v kostýmech… Zážitek největší a furt je to baví.

Je to v nás – ne vždy k tomu umíme najít cestu nebo čas. A někdy stačí se jen usmát – a to vystačí na celý den.“

 

Vraťme se na Šumavu. Jezdíte sem občas, nebo spíš výjimečně? Dokázala vás něčím oslovit, polapit?

„Přiznám se, že Šumava není často na mé GPS; teď asi potřetí v životě. Krásný kraj a úžasná dlouholetá historie – třeba právě města Vimperk. Krááása!“

 

Když jsme spolu domlouvali tenhle rozhovor, bylo to těsně po vystoupení ve Vimperku. Pochvaloval jste si publikum, které, ač nepočetné, vytvořilo super atmosféru.

Lidi byli skvělí, mám rád když komunikují a jsou bezprostřední a smějou se a baví se tak, jak chtějí oni. Na tom je koneckonců založená i podstatná část programu. Díky za to, že přišli a že jsme společně mohli zažít dvě hodiny srandy.

Michala by možná trochu rozhodil začátek hned po příjezdu, ale vžil se do role a Ruda to zvládl s úsměvem. A k tomu NE-focení – kdyby to komentoval Ruda, řekl by: děcka, foťte a foťte, bo dyž vas to bavi a chcete památku, čemu ne, no ni ?“

 

 Co vás čeká v nejbližší době?

„Na Den dětí vystoupení v Brně (no, to asi nebude úplně pro děti), pak odstartuje červnový maraton – Praha, Jablonec, Pardubice, Plzeň, Luhačovice. Je toho dost, ale Ruda má parťáka. Takže někdy, někde, se všemi na viděnou! Kde je smích a sranda, najdete Rudu.

Tuš děcka ZDUŘ a buďte HEPPY!“

 

Díky za Váš čas a přeji hodně salv, výbuchů a explozí smíchu, ať se máte stále z čeho dobíjet!

Andrea Staňková

(ilustrační fota se svolením z wwww.rudazostravy.cz a osobní stránky na www.facebook.com)

 

Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko