Město se nechce poplatku ze vstupného vzdát

Ještě více se zamotala situace po posledním jednání zastupitelů ohledně výběru poplatku ze vstupného, který je definován ve vyhlášce města 5/2010 o místních poplatcích. Proto dostala městská rada za úkol připravit vyhlášku novou. Změna by se mohla dotknout nejen výběru poplatku ze vstupného na kulturní akce, ale i poplatku z ubytovací kapacity.

 

publikum jirikraus

Ilustrační foto: Jiří Kraus

 

Debatu nad smyslem poplatku ze vstupného vyvolal Milan Straka, majitel největšího kulturního stánku ve Vimperku – Cihelny. Podle jeho názoru pozbývá významu vybírat poplatek, když náklady na jeho správu převyšují příjem. Pro kulturní akce vyhláška stanovuje pětiprocentní poplatek z vybraného vstupného, z prodejních akcí, burz, aukcí a ostatních akcí je povinnost zaplatit dvacet  procent ze vstupného. V loňském roce zaplatili pořadatelé akcí, na něž se nevztahuje některá z výjimek stanovená vyhláškou (akce sportovního charakteru, pro děti a mládež, koncerty vážné hudby, divadelní představení, výstavy, vernisáže, galerie, taneční kurzy a kurzy společenské výchovy a akce pořádané nebo spolupořádané městem), zhruba 10 tisíc korun. V předešlých letech se vybraná suma moc nelišila.

 

Zanalyzovat poplatek ze vstupného dostala za úkol finanční komise. Jak řekl její předseda Jiří Cais, současný způsob výběru je podle závěrů komise administrativně náročný. Jednak pro pořadatele, ale rovněž i pro úředníky města. Proto se komise přiklání k vybírání poplatku paušálem stanovený s ohledem na kapacitu sálu. „Navrhujeme zahájit jednání s provozovateli sálů o stanovení přesné paušální částky pro jednotlivá zařízení na společném jednání,” uvedl za finanční komisi Jiří Cais. Jak se domnívá finanční komise, úplné zrušení poplatku by mohlo být precedentem i pro další městské poplatky.

 

Protože poplatníkem není vlastník sálu, ale pořadatel akce, upozornil tajemník města Zdeněk Ženíšek, že uzavření dohody by nemuselo být až tak jednoduché.

 

I proto nakonec zastupitelé nevyslovili jednoznačný závěr, zda poplatek zrušit, přejít na paušál, nebo zachovat současný stav. A raději rozhodli, aby se vyhláškou zabývala městská rada, ta aby připravila případně novou verzi, a zastupitelé se jí budou věnovat na svém zářijovém zasedání. A protože finanční komise doporučila vybírat paušální poplatek od ubytovatelů za ubytovací kapacitu, nemusí se změny ve vyhlášce o místních poplatcích týkat jen poplatku ze vstupného.

 

Tajemník MěÚ Vimperk Zdeněk Ženíšek k uvedené problematice upřesňuje:

“Pokud by poplatníci, kteří nesplnili svoji povinnost,  poplatek odvedli, příjem z poplatku by značně převýšil náklady na jeho výběr. Odhaduji že bychom se dostali na částku 30 000 Kč a více za rok, zatímco odhadnuté náklady na výběr tohoto poplatku jsouzhruba 15 000 Kč ročně.

 

Administrativa tohoto poplatku je naprosto zanedbatelná – stačí zavolat telefonem nebo poslat e-mailem, že se akce koná, vyplnit jednoduchý tiskopis oznámení o konání (5 údajů – pořadatel, datum, název, místo pořádání a výše vybraného vstupného) a následně poukázat finanční částku na účet, případně ji složit hotově. Náikladnější administrativa nastane právě až tehdy, když pořadatel poplatek neodvede, městský úřad stanoví výši poplatku sám a začne jej vymáhat.

 

 

Vzhledem k tomu, že ze zákona o místních poplatcích  má povinnost odvést poplatek pouze pořadatel akce, není v podstatě s majiteli sálů (v souvislosti se stanovením paušálního poplatku) o čem jednat. Poplatek ze vstupného platí fyzické a právnické osoby které akci pořádají, obec může po dohodě s poplatníkem poplatek stanovit paušální částkou.”

 

Josef Rychtář