Opět hrozí vzestupy hladin

 

Předpoklad srážek na 48 hodin, do úterý 11.6. , zdroj: wetteronline.de
Předpoklad srážek na 48 hodin, do úterý 11.6. , zdroj: wetteronline.de

Již ve čtvrteční předpovědi počasí jsme předběžně avizovali, že podle některých předpovědních modelů hrozí vydatnější srážky. Bohužel srážky na Šumavu opravdu dorazí. I když neděle začala jasnou oblohou s ojedinělými mlhami (napřiklad na Volarsku), během dne začně přibývat kupovité oblačnosti. Od poledních hodin hrozí výskyt bouřek s přívalovými srážkami a ojedinělým krupobitím. Bouřky však budou jen lokálního charakteru a tak hrozí vzestup hladin jen na malých tocích. Lokálně by tak mohlo spadnout kolem 30 mm srážek. Ve večerních a nočnch hodinách by však měla přijít od jihozápadu srážkově významnější oblačnost s trvalejším deštěm. Dle současných modelů by mělo nejvíce pršet v oblasti Modravy, hrozí tak vzestup Vydry a následně řeky Otavy.

 

 

 

Předpoklad srážek na 48 hodin, do úterý 11.6. , zdroj: GFS

 

Povodí jsou zcela nasycená, problémy tak může způsobit i 30 mm srážek. Voda totiž nemá kam vsakovat. 

 

Hydrologové počítají i se vzestupem hladin v oblasti horní Vltavy, to znamená hlavně Teplé Vltavy a také řeky Blanice nad Husineckou přehradou a to až na 2. povodňový stupeň. 

Jak dlouho bude pršet? Trvalý déšť bude především v noci na pondělí, během pondělního dopoledne by měl přechodně ustat a v odpoledních hodinách a v noci na úterý by mělo pršet jen občasně.  

Dobrou zprávou je, že se povedlo odpustit Husineckou přehradu, kde je nyní zdruba 8 výškových metrů prostoru, což je ještě o metr více než před minulou povodní. 

Husinecká přehrada (zdroj: pvl.cz)

 

 

Lipenská přehrada má rezervu zhruba 0,5 m, což je dostačujícící prostor, protože plocha Lipenské přehrady je 4870 ha. I nadále je odtok z přehrady zvýšen na 130 metrů krychlových za sekundu, což odpovídá 3. povodňovému stupni.

Lipenská přehrada  (zdroj: pvl.cz)

 

(ir)