Abyste pochopili, klikněte

červen 2013, kabinet fyziky, 1. patro

Dobrý den,
dovolte mi, abych se vám představila. Jsem železná pochromovaná kulička – 3,5 cm v pase. Mým dosavadním zaměstnáním bylo chytat prach v kabinetu fyziky. Proto jsem byla nadšena, když jsem se dozvěděla o malém výletu, který pro mě a pár mých přátel nachystali studenti VI. A. a 3. A.

Datum odjezdu byl stanoven na 22. 4. Doprava luxusním dopravním prostředkem, papírovou krabicí, patřící cestovní společnosti Boys and Girls. Vedle mě se uvelebil parní stroj, za námi seděla cívka s větráčkem. Při cestě trvající asi 3 minuty jsme překonali převýšení celého jednoho patra! Čekalo nás ubytování v chemické laboratoři. Jedné cestující, myslím, že to byla loďka, se ztratila zavazadla. Problém byl záhy vyřešen a my mohli vyrazit na poznávací zájezd do učebny chemie.

„Po mé levé ruce si povšimněte velkých skleněných nádob. Studenti jim odborně říkají zkumavky…” Po komentované prohlídce nás čekala návštěva lunaparku. Mou nejoblíbenější atrakcí se stala jízda po kovové trati se září barevných reflektorů. Večer plný atrakcí zakončil překrásný ohňostroj přes celou oblohu. Třešničkou na dortu se stalo slavnostní zprovoznění cocacolové fontány.

Nasycenému roztoku chloridu draselného se neudělalo dobře, když ke svačině vypil příliš mnoho peroxidu vodíku se saponátem. A tak se naše návštěva nechtěně protáhla ještě do druhého dne. Aby toho nebylo málo, museli jsme čekat na robota, který se zapomněl dostavit na místo odjezdu. Tento drobný nedostatek však nemohl narušit náš pobyt. Náramně jsem si to užila. Teď se vracím zpět do práce, ale nemohu se dočkat až mě zase někdy pan Sloup, majitel cestovní kanceláře, vezme s sebou na zájezd.

Vaše Kulička Železná

Pro pochopení tohoto textu klikněte SEM anebo SEM

 

Sušičtí gymnazisté „Boys and Girls” získali také díky vašim hlasům hned DVĚ PRVNÍ MÍSTA v soutěži (viz odkazy). Cenu diváků s drtivým náskokem 1 481 hlasů a také ocenění prvním místem od poroty.
Na úspěšné řetězové reakci pracovali: Radovan Sloup (vedoucí učitel chemie), členové realizačního týmu: Marie Jíchová, Klára Sloupová, Pavel Hozman, Pavel Krulec, Petr Sýkora.
Gratulujeme!

(as)