Konec korupci?

(Aktuálně/ ověřeno) Největší politický skandál země od roku 1989. Bude nová politická reprezentace? Opozice: skandál mezinárodních rozměrů. Koaliční partneři ODS: „vážná situace“. Organizovaný zločin ve spojení s vládou … titulky charakterizující situaci v nejvyšších patrech české politiky od středeční noci zahltily česká i zahraniční média poté, co na veřejnost pronikla první zpráva o ostrém nočním zásahu ÚOOZ na Úřadu vlády.

 

Podle mluvčího ÚOOZ, na propletenci případů, který vyvrcholil čtvrteční razií na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany, GŘ Lesy ČR v Hradci Králové a dalších místech, pracovala policie řadu měsíců.

 

Jak uvedli někteří politologové, jde tu hlavně o korupci, podvody a netransparentní hospodaření s veřejnými penězi ve státních institucích v měřítku, které nelze tolerovat. Při razii bylo zatčeno několik bývalých i současných vládních úředníků a politiků. V současné chvíli jde o bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu z ODS, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka či bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka, vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula a ve hře je ještě další jméno (zatím nepotvrzené) šéfa vojenského zpravodajství Milana Kovandy. Je možné že se seznam ještě rozšíří. Zásah probíhá v sídlech lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga. Kauza, ve které se podle všeho jedná hned o několik závažných trestných činů, je označována jako skandál mezinárodního rozsahu a dopadu.

 

Představitelé opozičních politických stran téměř souhlasně prohlašují, že je nemožné, aby vláda, která čelí takovému skandálu, zůstala na svém místě až do řádného termínu voleb a jsou připraveni podniknout kroky vedoucí ke zkrácení volebního období a vyhlášení nových voleb.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová se v odpoledních hodinách pro ČT 24 ostře ohradila proti vyjádření mluvčího ÚOOZ které zaznělo na svolaném brífinku: “Jsem rozhořčená. Nedozvěděli jsme se v podstatě nic. Jak je možné že hodiny a hodiny po zahájení takovéto akce není ÚOOZ schopen poskytnout veřejnosti a vládním činitelům informace o důvodech a důkazech které k ní vedly“?

 

Je pravda, že mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták neřekl médiím nic kromě toho, že realizaci policejní akce dozoruje Vrchní státní zastupitelství a že vzhledem k fázi vyšetřování nemůže uvést další informace. Odkázal na zítřek zhruba na stejnou dobu, kdy by prý mohly být některé informace uvolněny.

 

Premiér Petr Nečas se až do pozdního odpoledne neukazoval, nevydal žádné vyjádření, nereagoval na dotazy novinářů, ani na telefonáty politiků. Nicméně krátce před pátou vystoupil se stručným prohlášením.

 

Zásah bude, podle dostupných informací, objasňovat zítra ráno v Poslanecké sněmovně, kam slíbil dorazit v 9 hodin ráno, samozřejmě také na schůzce a s prezidentem, šéfem opoziční ČSSD i vrchním státním zástupcem.

Premiér Nečas na ohlášením brífinku vyvrátil spekulace o svém zdravotním stavu, prohlásil že po celou dobu, kdy celá země čekala jak se k situaci postaví, pracoval na Úřadě vlády a sháněl informace o nastalé situaci. Mimo jiné prohlásil že ho překvapuje, že údajnou trestnou činnost lidí v Praze dozoruje pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc v Ostravě, nedomnívá se že existuje přímá souvislost mezi zásahem na Úřadě vlády a pražském magistrátu a vyzval orgány činné v trestném řízení k podání vysvětlení policejního zásahu ÚOOZ. Zadržení některých vládních úředníků má podle premiéra mít souvislost s údajnou komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS (tzv. rebelů) na podzim roku 2012. Prohlásil dále, že si není vědom toho, že by se on sám nebo někdo z jeho spolupracovníků dopustili čehokoliv nepoctivého a proto ani v této chvíli neuvažuje o rezignaci vlády.

Na dotaz, jaké budou jeho další kroky, aby zabránil pádu vlády odpověděl, že na zítřejší den je svoláno grémium ODS, schůzka s koaličními partnery které bude informovat o svém pohledu na celou věc, a sejde se i Poslanecký klub ODS.

 

Zajímá nás, co si o nastalé situaci myslí představitelé politických stran na úrovni komunální politiky. Zeptali jsme se představitelů šumavských obcí – jejich vyjádření si přečtěte zítra na tomto místě.

 

-as-