horská služba - logo

Pátrání po ztracených dětech

Dvě malé holčičky a chlapec ze středních Čech se 15. června kolem poledne ztratily rodičům v lesích u šumavského Zadova, když opustily skupinu a vydaly se samostatně hledat cestu domů.

 

Rodiče dětem daly úkol, aby hledaly turistické značky. Chlapec a holčičky ve věku čtyři, šest a sedm let se oddělili od skupinky třiceti dospělých a dětí a vydali se před nimi po turistických stezkách. „Rodiče si po asi dvaceti minutách uvědomili, že děti s nimi nejsou. Začali je hledat, ale po nějaké době nás kontaktovali s tím, že děti se někde ztratily. I když je dobré počasí, zahájili jsme okamžitě vzhledem k jejich věku pátrací akci a vyrazili jsme z naší stanice v terénním automobilu a na čtyřkolce,“ uvedl k hledání dětí Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Pátrání trvalo bez úspěchu přibližně půl hodiny, když Horská služba dostala hlášení, že všechny tři děti se i přes nízký věk bez problémů dostaly do horské chaty, kde byly ubytovány. Dělaly přesně to, co jim rodiče během výletu řekli – hledaly turistické značky, které je dovedou do Zadova. Díky šikovnosti malých turistů mohla být proto pátrací akce kolem tři čtvrtě na jednu odpoledne odvolána.

 

„Musím říci, že děti se dokázaly v šumavských lesích pohybovat lépe, než leckterý dospělý. I přesto však apeluji na turisty, aby dávali pozor na své kamarády. V lesích i při krásném počasí vždy hrozí, že pokud se někdo oddělí ze skupiny, zabloudí a může tím ohrozit své zdraví, či dokonce život,“ varoval návštěvníky hory Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

(tzhscr)