Vedra potrvají do čtvrtka, varuje ČHMÚ

Nepodceňujte horko, varují  i meteorologové

 

Pro Jihočeský i Plzeňský kraj platí výstraha  před nebezpečím z velmi vysokých teplot. Oznámení, které vydal Český hydrometeorologický ústav předpokládá vysoký stupeň nebezpečí:

 

“V přílivu tropického vzduchu budou odpolední teploty v nižších polohách až do čtvrtka (20.6.) překračovat 31 °C. Zejména na jihu a jihozápadě Čech očekáváme teploty i přes 34 °C.

V teplém vzduchu se budou v odpoledních a večerních hodinách od úterý do čtvrtka jen ojediněle vytvářet silnější bouřky, doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami a nárazy větru. Vyšší pravděpodobnost výskytu bouřek je v horských oblastech. Více bouřek očekáváme až při přechodu fronty v noci ze čtvrtka na pátek. Výstraha na tyto nebezpečné jevy bude upřesněna podle aktuálního vývoje počasí.”

 

——————————-

Nejen kardiaky a lidi s oběhovým onemocněním mohou dostat vysoké teploty a nepřiměřená zátěž do problémů. Nejčastěji  je tropické počasí spojeno se známými potížemi – úžehem a úpalem.

Aby pro vás léto nebylo spojeno se vzpomínkami na nemoci a  bolesti, snažte se chovat  odpovědně ke svému zdraví.

Poškození teplem má různé projevy, vyplatí se je umět rozeznat:

Úpal

je reakce organismu na jakoukoliv tepelnou expozici. Výsledkem je přehřátí organismu ze selhání jeho vlastní termoregulace

Příčiny jsou:

 vnitřní – nadměrná tvorba tepla (porucha funkce štítné žlázy), nedostatek tekutin a solí k tvorbě potu,

  • vnější – nedostatečný odvod tepla vlivem nepříznivých vnějších podmínek (teplota přes 35 stupňů, prostředí s nadměrnou vlhkostí, těsné pracovní prostory),
  • nejčastěji jde však o kombinaci obou.

Příznaky jsou bolest hlavy, závrať, nevolnost až zvracení, zrychlené dýchání, zrychlený tep. Stav se může velmi rychle zhoršovat do bezvědomí s křečemi až do šokového stavu. Je silně zvýšena tělesná teplota (nad 40 stupňů).

Úžeh

neboli sluneční úpal představuje podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením. Většinou nevznikne sám o sobě, ale jedná se spíše o obojí, tzn. úžeh i úpal společně.

Příznaky jsou podobné. Na rozdíl od úpalu mohou zde přicházet příznaky s časovým zpožděním po sluneční expozici, např. v noci po slunění. Může být opálení sluncem, nebo i spálená kůže. Ostatní příznaky jsou podobné, navíc je přítomno ztuhnutí šíje a podobné příznaky jako u zápalu mozkových blan.

Prevencí je dostatek tekutin, střídavé ochlazování (koupání, sprchování, zvlhčování kůže), pokrývka hlavy a zvlhčování vlasů (jsou-li jaké) zvláště u dětí.

POMOC

  1. Přenesení postiženého na chladné, stinné místo, uložit s podloženými nebo zvednutými končetinami. Při úžehu spíše zvednou hlavu.
  2. Uvolnění oděvu
  3. Postupné ochlazování (obklady, led…) Ochlazujeme především hlavu postiženého!! Současné ochlazování kůže proudící vzduchem, ventilátorem a podobně.
  4. Opatrná náhrada tekutin. Malé množství, není vhodná čistá voda, spíše iontový nápoj, nebo vodu osolit (1 čajová lžička soli na litr tekutiny), vhodný je studený velmi mírně oslazený čaj s citronem.
  5. Při bezvědomí stabilizovaná poloha
  6. Při selhávání životních funkcí jejich podpora (umělé dýchání, nepřímá masáž srdeční)
  7. Transport k lékaři

 

Příjemné a bezpečné letní dny vám přeje redakce www.sumava.eu

 

-red –  s využitím zdrojů: www.chmi.cz, www.ordinace.cz