Co dokážou tři penalty!

Od soboty se v celém Jihočeském kraji o ničem jiném nemluví než o zápase Vimperk – Kaplice !!!

Může za to Vimperk nebo někdo jiný ?!? K tomuto zápasu jsou napsány dva články. Jeden článek pisatelem z Kaplicem Liborem Grancem, druhý nestranným divákem z Volar Ladislavem Beranem. Kaplice byla tak rychlá, že dokonce napsala v pondělí do celostátního tisku a vůbec Vimperk nešetřila! Titulek článku: Ve Vimperku se fotbal hrát nedalo!  Ale to, že rozkopli dveře do kabiny, zničili odpadkový koš, nikde psáno nebylo. Prý to byly jen emoce! Ať si každý, kdo ten to zápas nestihl na vimperském hřišti, udělá sám obrázek jak to tu vypadalo:

 

Článek Libora Grance:

Ve Vimperku se proti Kaplici kopaly tři penalty. Dvě z nich zajistily domácím vítězství.

I.A třída, skupina B

Vimperk: V posledním kole zavítalo kaplické A mužstvo na půdu zachraňujícího se Vimperka a v tomto střetnutí se museli obejít bez služeb zraněného kanonýra Jakuba Lesňáka. Jako na potvoru se porouchala tiskárna, a tak jednotný začátek zápasů byl nenávratně pryč. První příležitost střetnutí si vypracovali domácí fotbalisté.

Po ztrátě na polovině hřiště se míče ujal Málek, prošel středem hřiště, s jeho střeleckým pokusem si však Štěpánek bez větších potíží poradil. Po čtvrthodině hry zatáhl míč po levé straně Samohejl. Dostal se až do vápna, našel si prostor k zakončení, vystřelil prudce po zemi na zadní tyč, Štěpánek stačil míč vytáhnout na rohový kop. Ve 22. minutě Jan Smolen našel Kačírka a ten byl dosti nevybíravým zákrokem poslán Sýsem k zemi. Míč propadl k nepokrytému Micákovi, ten však střelou z hranice velkého vápna branku soupeře těsně minul.

O tři minuty později se na levé straně uvolnil Micák, poslal centr před branku, Jan Smolen byl ve výskoku chycen do kravaty bránícím hráčem, sudí však nic neviděl. Míč se dostal ke Kačírkovi, který byl doslova sestřelen a píšťalka se tentokráte ozvala. K údivu hostující lavičky se však faulem prý provinil hráč Spartaku.

Ve 32. minutě přišel další moment, který zvedl hostující střídačku z lavičky. Kačírek přesnou kolmicí vybídl k samostatnému úniku Jana Smolena, akci však překazil zdvihnutý praporek asistenta rozhodčího. O ofsajd se nejednalo ani v nejmenším případě. O pět minut později nebyl odpískán zcela jednoznačný faul na Micáka. Domácí se dostali k míči, Samohejl pronikl do vápna, byl faulován Pulcem, následovala penalta a červená karta pro kaplického zadáka. K míči se postavil Ondřej Málek a penaltu bezpečně proměnil – 1:0

Pět minut před přestávkou po trestném kopu Vávry hlavičkoval Jan Smolen jen do rukavic brankáře Formánka. Po třech minutách hry ve druhém dějství byla na světě další „pecka“, tentokráte nařízena po střetu Málka s bránícím Vávrou. K pokutovému kopu se postavil opět Málek, střelu však zastavila tyč, a tak zůstávalo skóre neměnné.

V 55. minutě se hosté dočkali vyrovnání. Po levé straně zatáhl míč až do vápna Gondek, po zemi přihrál před branku a nehlídaný Patrik Micák trefil k tyči – 1:1. A hosté mohli jít po hodině hry i do vedení. Po krásné kombinační akci Lukáše Urazila našel Krauskopf před brankou zcela volného Jana Smolena, ten však ve stoprocentní příležitosti nastřelil pouze brankáře Formánka.

A z protiútoku byl nařízen proti hostům třetí pokutový kop. K penaltě se tentokráte postavil stoper Sýs a nekompromisní ranou vrátil Šumavan do jednobrankového vedení – 2:1. V polovině druhého dějství měli domácí výhodu trestného kopu. Nepříjemnou střelu Sýse zlikvidoval Štěpánek s menšími problémy, míč však za svá záda nepustil. Čtvrthodinu před koncem po Gondekově přetaženém centru z levé strany se do zakončení dostal Krauskopf, z těžkého úhlu však nenamířil přesně.

Pár minut před koncem ve vápně zcela jednoznačně fauloval kaplický Doubrava, rozhodčí však jeho zákrok označil kupodivu jako dovolený. V sobotu odpoledne ve Vimperku zřejmě působilo nějaké negativní silové pole, neboť po problémech s tiskárnou začala ve druhém poločase zlobit i světelná tabule, která se začala poněkud předbíhat.

A tak v 83. minutě svítilo na ukazateli skóre již minut devadesát. Po závěrečném hvizdu hlavního arbitra, který na sebe nenechal dlouho čekat, spílali kapličtí fotbalisté rozhodčím a to dost hlasitě, emoce s nimi přímo cloumaly. Po takovém průběhu zápasu se ovšem ani nebylo čemu divit.

zdroj: Jihočeský Fotbal

 

Článek Ladislava Berana

Zápas v kopané Šumavan Vimperk – FC Spartak Kaplice. Zápas tří pokutových kopů pro domácí – dva z nich proměnili Málek a Sýs, když druhým v řadě Málek pohrdnul a trefil tyč. Hosté sice vyrovnali, ale druhý gól ze třetí penalty rozhodl, že se pod Boubínem bude hrát I.A třída i za rok. Oba celky hrály o dost, domácí o záchranu a hosté o postup, jenže s takovým výkonem který Kapličtí předvedli by v Krajském přeboru asi neuspěli. Vimperští sice nebyli lepší, byl to vyrovnaný zápas o střed pole, kdy domácí do zápasu dali víc srdíčka a také hodně snahy a to se vyplatilo. Nyní je čeká pauza, je třeba se zregenerovat možná posílit a v nové sezóně se zbavit sestupových bojů. Po tom co jsem viděl, mají kluci na lepší umístění.
 
Jinak já touto cestou blahopřeji a děkuji všem třem oceněným pánům za vše co pro Vimperk, ale i na Prachaticku pro fotbal udělali. Přeji všem hodně štěstí v dalším pokračování ať již ve Vimperku či jinde a hlavně všem hodně zdraví, pohodu, klid a moc a moc dní kdy svítí slunce.Oba celky hrály o dost – domácí o záchranu a hosté o postup, jenže s takovým výkonem který Kapličtí předvedli by v Krajském přeboru asi neuspěli. Vimperští sice nebyli lepším, byl to vyrovnaný zápas o střed pole, kdy domácí do zápasu dali víc srdíčka a také hodně snahy a to se vyplatilo. Byl to zápas poslední v letošní sezóně a vimperští pokud chtěli setrvat museli zvítězit. První půlhodina nic moc nenabídla a hrálo se hodně ve středu hřiště. Plno soubojů, ale v rámci pravidel. Hlavní rozhodčí Linhart vše ustál a nechal hráče hrát fotbal. Tímto způsobem rozhodování přispěl k dobrému byť nervóznímu zápasu solidní měrou a je třeba dodat, že hráči obou týmů to nezneužili a tím mu pomohli. Domácí tým byl bojovnější a zejména přes záložní řadu byl nebezpečnější, ale dlouho se zastřeloval. Oba gólmani Formánek i Štěpánek si dlouho nesáhli na míč. V 36. minutě se domácí Samohejl rozhodl pro samostatnou akci, prošel až do pokutového území, kde ho složil hostující Pulec a byla z toho první penalta. Málek byl nekompromisní a poslal domácí do vedení.Vimperští získali klid a s tím šli do poločasové přestávky. Druhé dějství zahájili domácí aktivně, ale Sýs, Janda ani Blahout Štěpánka nepřekonali. Ve 47. minutě domácí podnikli výpad do obrany Kaplických a po zákroku hostujícího obránce byl opět podražen Samohejl, ale tentokrát Málek pokutový kop nedal. Po tomto neúspěchu se domácí zastavili v náporu a Kaplickým stačilo jednou zahrozit a bylo zle. Kaplický Micák se v 53. minutě po dobré kombinaci dostal před Formánka a nedal mu šanci a bylo vyrovnáno. Na Vimperské padla deka a hosté toho málem využili. Kapličtí se nadechli a vzápětí opět Micákem zahrozili, ale Formánek vytasil vynikající zákrok a chytil stoprocentní gól. Vimperští se uklidnili a přebírali postupně otěže hry. V 66. minutě opět předvedl Samohejl jeden ze svých výpadů a byla z toho třetí penalta, to když gólman hostů Štěpánek neodhadl vyběhnutí, následovala klička do jeho protisměru a on musel Samohejla rukou podrazit. Míč si tentokrát na značku pokutového kopu postavil Sýs a proměnil. Byl to zlatý gól pro domácí, gól který znamená záchranu v soutěži, která mimochodem městu sluší.Vimperští si za aktivní a dobrý přístup vítězství zasloužili. Hosté sice po utkání spílali rozhodčímu Linhartovi, ale kdyby rychle zhodnotili svůj výkon i zákroky, pokterých byly nařízeny zmíněné pokutové kopy hned by uznali, že si to prohráli sami.Tým, který hraje o postup do krajské společnosti by měl předvést daleko lepší výkon. Domácí šlechtí to, že si výhru vydřeli sami po solidním výkonu, který by mohl být příslibem pro příští rok.
 
 
 
-red-