Krajské kolo Svojsíkova závodu

P5070123

Družina Rysů skautského oddílu Gabrety z Hartmanic se úspěšně probojovala ze druhého místa základního kola Svojsíkova závodu, které se konalo v dubnu na skautské základně Svárožné, do krajského kola, které se konalo poslední květnový víkend v Rokycanech.

 

Závodních modulů bylo několik – „ Před závodem“ – každá družina měla přivézt na čtvrtce formátu minimálně A3 představení družiny a  zpracovat reportáž z nejvydařenější akce družiny či oddílu tohoto roku. „ Závod“ – samotný závod se skládal z následujících disciplín: zdravověda, znalost přírody, značky, vyhledávání informací, uzlování, fyzická zdatnost, historie a skauting, buzola a práce s mapou, tajná disciplína, šifry a hlavolamy, včasný návrat. Posledním i moduly pak byly “brána” a “zpětná vazba”.  Hlavní přínos Svojsíkova závodu je v podpoře družin a družinového systému. Celý závod je postaven na spolupráci a týmové práci družiny. Družinu prověří v úkolech vyžadující spolupráci a zvládnutí praktických situací z dnešního života.

 

Motivem závodu pak byla rudolfínská epocha, kdy  cech umělců lákal na vystavení obrazu mistra Naleštěného “Pravá tvář” zapůjčený ze sbírky císařského veličenstva Rudolfa II. Na krajské kolo dorazilo 7 družin skautek a 7 družin skautů z celého plzeňského kraje. Náladu a nadšení jim nezhoršily ani déšť, zima a podmáčená louka, kde měli postavit své stany.

 

V sobotu po slavnostním nástupu v krojích byl závod odstartován. Naši  byli nejúspěšnější v disciplínách fyzická zdatnost, hlavolamy a šifry (kde si mnohé družiny ani neškrtly) a v části brány a přípravě před závodem. Hodně bodů jim zajistil i včasný návrat. Zádrhelem se opět stala zdravověda, kdy na stanovišti, kde měli ošetřit například otevřenou zlomeninu a amputovanou ruku (které vypadaly hodně realisticky), se klukům podařilo, že při přendavání amputované ruky z ní úplně upadl malíček. Naštěstí figurantem byl náš vedoucí Kopy a ruka nebyla skutečná, takže jim budiž odpuštěno .

 

Po skončení závodu mohli soutěžící zhlédnout utkání v lacrosu a večer si zakřepčit při hudební zábavě. Ta se rozjela až do nočních hodin.

 

V neděli dopoledne bylo slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen. Naši Rysové se umístili na krásném třetím místě. Gratulujeme! Druhý zástupce sušického střediska, družina Jestřábů z oddílu Vládci vzduchu Sušice, pak obsadila šesté místo. I tento výkon si zaslouží uznání.

DSC 0054

p1130158

P5060012

Text: Petra Divišová, doc