Vedra vrcholí, změna je za dveřmi

Vlna veder, která na Šumavě panuje od pondělí vyvrcholí ve čtvrtek odpoledne. Zatím nejteplejším dnem tohoto roku bylo úterý 18. června, podrobně jsme o situaci informovali ZDE. Bouřky se vyskytly pouze v úterý a z velké části v Bavorském lese, na české straně Šumavy zapršelo minimálně a to jen v oblasti hraničího hřebene. Vysoké teploty panují na Šumavě nejen přes den, ale i v noci, například meteostanice ČHMÚ v Hojsově Stráži zaznamena i přes svou nadmořskou výšku 867 metrů n.m. tropickou noc, teplota zde neklesla pod 20°C.

 

Jak již bylo zmíněno, čtvrtek přinese opět velmi vysoké teploty, které budou šplhat na 33°C až 36°C, v horských polohách v 1000 metrech bude kolem 30°C. Je tak dost pravděpodobné, že budou teploty z 18.6. na mnoha místech překonány. Od poledních hodin se však začne vytvářet kupovitá oblačnost a později odpoledne a hlavně večer se vyskytnou časté bouřky, které můžou být doprovázeny silným větrem (nárazy až do 90 km/hod), přívalovými srážkami a také krupobitím. Páteční den bude již o 10°C chladnější, teploty tak budou na příjemných 25°C, obloha bude polojasná, odpoledne přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami. Opět hrozí přívalové srážky a kroupy.

Sobota bude zatažená s deštěm nebo přeháňkami, postupně dojde k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Denní teploty v sobotu kolem 22°C. Neděle bude slunečná, přeháňky budou jen ojedinělé. Teploty podobné těm sobotním, v rozpětí 21°C až 24°C.

Další ochlazení dorazí na počátku nového pracovního týdne. Obloha bude většinou zatažená s občasnými srážkami a teplota jen kolem 15°C až 19°C. Dle současných modelů se oteplení minimálně do čtvrtka nedá očekávat. Noční teploty dokonce klesnou pod 10°C, v horských oblastech ke 3°C.

 

 

(ir)

Pohled z Vítkova Kamene, foto Pepa Jenšovský