bazen

Bazén? Možná v březnu 2014

Na zastupitelstvu města byl jedním z bodů jednání bazén – zpráva o aktuálním stavu. Že nejde všechno tak, jak bylo původně v plánu, to je jasné už několik měsíců.

Na zasedání vystoupil zástupce technického dozoru stavby (technický dozor investora – TDI), který provádí společnost Correct BC, s. r. o Ústí nad Labem, Ing. Dlouhý a vysvětlil zastupitelům současnou situaci.

 

Podle TDI je nynější stav velmi neuspokojivý a dosud nedošlo nebo nedochází k plnění jak termínu stavby, tak dodavatelských prací (podstatná část dodávek a prací není zhotovitelem ještě ani smluvně zajištěna), v neposlední řadě dodavatel vyžaduje změny proti původní dokumentaci stavby, jejíž údajnou nejasností se zaštiťuje v případech jím požadovaných změn.

 

Dokumentace pro provedení stavby měla být dokončena zhruba před rokem. Její neúplnou verzi předložila firma Hochtief až letos v dubnu. Chyběly ale některé výměry a bazénové technologie. Zpracování změn stavby, pro jednání o nich a odsouhlasení dotčenými orgány před dokončením, zpracovával ateliér APRIS 3 MP s. r. o. průběžně a bez připomínek zhotovitele. V podstatě nedokončenou dokumentaci předložila firma Hochtief městu s požadavkem na její odsouhlasení (opět bez zahrnutí bazénové technologie). Obsah změnových listů v číslech: zhotovitel navrhuje provedení změn ve výši + 22 milionů korun.

 

Proti předpokládanému rozpočtu, který uvažoval i s nárůstem vlivem změn v průběhu stavby, jde o částku závratnou. Některé ze změn byly TDI posouzeny jako neoprávněné, nadhodnocené nebo nereálné (např. výplně oken, dveří). Byl vysloven názor, že ze strany zhotovitele jde o záměrné vytváření nepřiměřeného nátlaku na investora, minimálně jde o jednání neetické a nestandardní.

 

Ani termín dokončení není zatím jasný. Určitě to nebude původně avizovaný prosinec letošního roku. Podle informací redakce by stavba MOHLA být dokončena v březnu 2014, pravděpodobnější je však termín kolem poloviny příštího roku.

 

Jednání mezi investorem (město Sušice), technickým dozorem stavby CORRECT BC, s. r. o. a provádějící formou HOCHTIEF CZ, a. s. nabírají na obrátkách. Více práce a s tím spojené zvýšené finanční náklady jsou hlavním bodem pracovních schůzek zúčastněných stran. Posouzení změn a zpracování nových dodatků a návrhů si jistě také vyžádá nějaký čas. Jak zaznělo i na zastupitelstvu, některé změny bude nutné přijmout, jiné projednat a upravit, některé jako neodůvodněné zamítnout. Hlavní slovo v tom má investor – město Sušice. Jaké možnosti teď před ním stojí? Buď požadavky dodavatele stavby zcela přijmout nebo je zcela zamítnout – to je ale z různých hledisek neakceptovatelné; dále projednat a reálně upravit požadované změny – navzdory riziku protahování lhůt a dalšímu posunutí dokončení termínu stavby se tato skutečnost jeví jako současně nejvhodnější; padl i názor na odstoupení od smlouvy s provádějící firmou.

 

Starosta města Bc. Petr Mottl potvrdil, že v současné době probíhají intenzivní jednání se zástupci společnosti Hochtief i zástupcem TDI. K dohodám o realizaci nebo úpravě některých změnových požadavků již došlo a práce částečně pokračují. Podle jeho slov by zhruba do poloviny července měly být vyjasněny všechny okolnosti a sjednány zcela exaktní podmínky pokračování stavby bazénu.

 

Nelze v této chvíli s jistotou říci, jaká varianta dalšího postupu je ideální. V případě, že jednání nepřinesou očekávaný výsledek dohody o dalším průběhu výstavby, může dojít ze strany investora i na krajní řešení.

 

Vývoj stavby bazénu budeme i nadále sledovat a přineseme aktuální informace.

 

-as-

 

úvodní ilustr. vizualizace APRIS 3MP s. r. o.

{jcomments off}