Zamyšlení 3 – politická krize

NÁZOR VLADIMÍRA VÁCHY:

Ve svém Zamyšlení nad politickou krizí se chci pokusit podívat se  na vzniklou situaci ne z pohledu něco řešit, ale nezaujatě sdělit svůj pohled, možná položit pár otázek. Kdyby to bylo možné, chtěl bych znát pohled někoho, kdo se na tohle může podívat skutečně nezúčastněně. Nejsou to naše politické strany, nejsou to političtí komentátoři, nejsou to media, nejsou to zahraniční politici. Ti všichni sledují své zájmy. Výchozí situace je následující. Premiér podal demisi, padla vláda. Proto, že je zde podezření z korupce v nejvyšších patrech politiky, zneužívání postavení a je zde jasná politická odpovědnost premiéra a vlády. Prezident řeší situaci jak vytvořit vládu novou. Minulé volby vyhrála ČSSD, ale neměla koaliční potenciál, vládu vytvořila koalice v čele s tehdy nejsilnější ODS. Na co hledám odpovědi?

ODS vyslovuje své právo vytvořit novou vládu se svou premiérkou. Na základě čeho? Vchází z toho, že má v parlamentu většinovou podporu, odvolává se na parlamentní demokracii. Ano, s tím naprosto souhlasím, ale má právo vůbec do vývoje v této zemi zasahovat, když celá politická krize vznikla její vinou, když má v tuto chvíli podporu ve volebních preferencích 8% ? Nemá mlčet? Jak je možné, že těmito skutečnostmi nikdo neargumentuje a přou se ústavní právníci. Pokud někdo z pravice má nárok na snahu sestavit vládu, je to v tuto chvíli TOP 09 jako nejsilnější koaliční strana. Proč se o tuto logickou šanci nepere? ? ?

Levicová opozice chce předčasné volby. Vychází zřejmě z volebních průzkumů a cítí šanci vládnout. Co ale nabízí ? Slib, že všechno bude jinak a dá tuto zemi do pořádku. Je tady ale minulá zkušenost, je jasná nejednotnost a chybí výrazný lídr s charizmatem, který by dokázal občany přesvědčit, že za ním půjdou. Sobotka to určitě není.

Vláda odborníků prosazovaná prezidentem Zemanem. Skutečně nedovedu posoudit, co tím Zeman sleduje, vypadá to beznadějně, ale Zeman není hloupý aby šel do projektu, který je ztracený. J. Rusnok, snad byl nadějí, ale když jsem viděl, jak ho v Událostech a komentářích dostával do úzkých M. Veselovský, představil jsem si, až se do něj pustí Kalousek. Ve svých úvahách jsem se těšil, s jakými ministry Rusnok přijde a dal jsem si jeden limit. Pokud ve vládě bude Benešová, dál mě nezajímá. Je tam.

Tato země má podle mě jeden fenomén, který spolehlivě funguje. Někoho podpoříme, zvolíme, oceníme a hned druhý den se do něho pustíme tak, že nezbude nit suchá. Nejdříve si lidé stěžují na vládu Nečase a dnes ho i s Nagyovou litujeme, zvolíme si Zemana za prezidenta a hned druhý den je to to nejhorší, co jsme mohli udělat. Dnes už si potichu říkáme včetně všech komentátorů a politologů že vlastně ta koaliční vláda  nebyla tak špatná. Co je to ale za vládu, která se zaštiťuje tím, jak dobře to myslí s naší zemí, když ať už je vývoj jakýkoli říká, neschválíme státní rozpočet, neschválíme žádný zákon, který přestaví vláda odborníků, prostě situaci v naší zemi budeme sabotovat, chceme vládnout dál jako doposud, umožněte nám dělat dál skandály, máme pro to podporu v parlamentu. Je nás 101. Ale co těch 10 milionů obyvatel? A to samé parlamentní opozice.

Ještě jedna věc je pro mě zajímavá. Před krajskými volbami vznikla nová strana Jihočeši 2012. Podle mě sympatická strana, spíše lidí z praxe, než profesionálních politiků. Již tehdy mi na ní vadila jedna postava, Martin Doktor, bývalý poslanec ODS, který z ní odešel, když neunesl jmenování Kuby ministrem namísto sebe. Lidé z Jihočechů mi vysvětlovali jak se změnil, jaké má bohulibé záměry. Jeho nejvýraznější počiny od té doby? Podpora církevních restitucí při hlasování v parlamentu a nyní 101 hlas pro pokračování koalice. Škoda pro Jihočechy.

Vladimír Vácha