Kyselé jablko historie

Kostel svatého Mořice na Mouřenci nad Annínem zve v neděli 30. června ve 14 hodin přednášku na kontroverzní téma: Neblahé vzpomínky na zlo konané na Mouřenci a v jeho okolí. Akce je součástí kulturního, vzdělávací a duchovního cyklu Léto na Mouřenci u příležitosti 20. výročí znovuvysvěcení kostela.

 

Pokud chceme důstojně a důkladně připomenout historii i současnost kostela na Mouřenci, nemůžeme a ani se nechceme vyhnout temným a bolestným obdobím. Mezi ně bezesporu patří války a poválečné události ve 20. století, které měly pro Mouřenec i celou Šumavu fatální důsledky. Nechceme otevírat staré rány a vnucovat někomu nějaký názor, chceme jen zprostředkovat vzpomínky, přimět návštěvníky k zamyšlení a hledat cesty ke smíření a odpuštění,“ vysvětluje Lukáš Milota, jeden z pořadatelů mouřeneckých akcí.

 

Přednášku připravil kolektiv autorů a přečte ji místní duchovní správce P. Tomas van Zavrel. „Je to záměr. Pater Tomas nepamatuje ani 2. světovou válku, ani poválečný odsun a v dobách komunismu nežil v Československu. Je tedy v tomto smyslu nezaujatý,“ dodává Milota.

 

Můžeme jen pokračovat v naší životní cestě s vědomím, kolik zla dokáže člověk napáchat na druhém člověku a poučit se z toho. Tak, jak to dělávali lidé od 12. století, kdy se Češi a Němci rozhodli sdílet společný život,” cituje P. Tomas van Zavrel z nedělní přednášky.

 

Po přednášce v českém i německém jazyce je pro zájemce tradičně připravena komentovaná prohlídka kostela a kostnice. Na místě bude opět zajištěn prodej podmaleb na skle, CD s duchovní hudbou a pohlednic, sběratelé turistických razítek získají to mouřenecké. Návštěvníci mohou i tentokrát přispět farnosti na pořízení sochy svatého Mořice.

 

Téměř čtyřměsíční kulturní, vzdělávací a duchovní cyklus Léto na Mouřenci začal za velkého zájmu veřejnosti 18. května slavnostní česko-německou bohoslužbou. Až do září nabídne téměř každou neděli od 14 hodin přednášky, prohlídky, meditace nebo koncerty. „Desítkami akcí na Mouřenci chceme důstojně a důkladně oslavit 20 let od znovuvysvěcení kostela,“ říká duchovní správce mouřenecké farnosti P. Tomas van Zavrel. „Pozvali jsme vynikající odborníky, kteří vytvoří řetězec přednášek z historie, archeologie, dějin umění a sociologie,“ dodává programová dramaturgyně cyklu Helena Pekárková.

 

Cyklus Léto na Mouřenci se koná za finanční podpory Dispozičního fondu Cíl 3/Ziel 3 a jeho pořadatelem je Římskokatolická farnost Mouřenec.

mourenec-30-cervna