427 hlasů rozhodlo

Výběr jména nového vimperského zvonu na městskou zvonici, byl svěřen občanům, kteří hlas jeho srdce uslyší třikrát denně. Je dohlasováno, vybráno.

Svými hlasy jste rozhodovali mezi návrhy: Smíření – Jubilejní – Purkart – Inocenc.

Hlasování probíhalo na několika místech… a jak dopadlo?

navrhované jméno / počet hlasů podle místa hlasování

vimperk.eu

vimperk.cz

kasičky

celkem hlasů

Smíření

237

44

281

Jubilejní

17

12

2

31

Purkart

244

86

2

332

Inocenc

128

299

427

 Jméno Immanuel se objevilo “mimo pořadí” třikrát v návrhu na pojmenování.

Jméno INOCENC samozřejmě nebylo vybráno mezi návrhy náhodně – je jménem světce, jehož ostatky jsou uloženy v bočním oltáři farního kostela. I ostatní navrhovaná jména v sobě skrývají symboliku.

 

Zvon Inocenc v představách na městské zvonici už „visí“. Formální náležitosti pojmenování projedná ještě komise ustanovená pro sbírku, v níž  jsou i zástupci církve. Praktické okolnosti také vypovídají o tom, že jeho pořízení by se mohlo podařit ještě letos, v roce kdy si město připomíná 750 let od první písemné zmínky o Vimperku. Tedy zejména sehnání dostatku financí na jeho nákladnou výrobu.

 

Lví podíl na plnění finanční sbírky vyhlášení na pořízení zvonu, mají zatím sami vimperští občané. Dodnes se ve sbírce podařilo nashromáždit kolem 360 tisíc korun. Na výrobu zvonu je ale potřeba sehnat ještě zhruba 140 tisíc. Významnou pomocí a výrazem solidarity je také 5 tisíc eur od rodáků žijících v Bavorsku.

 

Do sbírky na vimperský zvon můžete stále přispívat – drobné příspěvky je možné vhodit do pokladniček umístěných v turistickém informačním středisku, ve farním kostele nebo v kanceláři MKS (nebo zde větší finanční obnosy předat), případně zaslat na číslo účtu: 107 – 2907470237/0100.

 

Starosta Ing. Bohumil Petrášek při příležitosti vyhodnocení hlasování o jménu pro zvon řekl, že věří, že se podaří celý potřebný obnos včas sehnat. O výši příspěvku samotného města bude jednat zastupitelstvo na zasedání v září. Starosta současně uvedl, že v nejbližší době budou zahájena jednání se zvonařem, který bude zvon odlévat. Zároveň poděkoval všem, kteří se aktivně zapojili do hlasování a dárcům, kteří na nový městský zvon do sbírky již přispěli.

Soudržnost a solidarita vimperských občanů a rodáků, ať už doma nebo v zahraničí, je viditelná. Jasný zvuk srdce nového zvonu ji bude připomínat, doufejme, po dlouhá desetiletí.

-as-