vimperk

Komise prevence se sešla

Komise prevence se sešla

 

Nedávno jsme informovali o vzniku a plánech komise prevence, včetně připomínek k jejímu fungování. Komise má za sebou avizovanou červencovou schůzku. Co členové projednávali a s jakými závěry, na to se ptáme opět místostarostky Ing. Jaroslavy Martanové:

 

Kolik členů komise bylo na prvním pracovním (oficiálně druhém) jednání přítomno?

„Ze třinácti členů komise se sešlo celkem devět, čtyři se z jednání řádně omluvili – buď z důvodu dovolených, nebo pracovního vytížení.“

 

Byl zvolen předseda komise?

„Zatím ne, členové předsedu vyberou a zvolí pravděpodobně v září. Předseda, jako odpovědná osoba za činnosti komise a prostředník mezi městem, komisí a pracovní skupinou kriminality, která rovněž ve městě pracuje (zřízena byla v souvislosti s realizací projektu v rámci celorepublikového programu prevence kriminality), je důležitým spojovacím článkem v komunikaci všech zúčastněných stran. Předpokládám tedy, že v září bude zvolen.“

 

Projekt prevence kriminality je spojen se zřízením dvou asistentských míst. Je to sice teprve krátká doba, můžete ale předběžně říci, jak se asistenti osvědčují v praxi?

„Prozatím jsme s jejich prací spokojeni, detailnější vyhodnocení bude ale provedeno až po prázdninách – toto období považujeme za stěžejní a také časově relevantní k vyhodnocení činnosti.“

Co bylo hlavním tématem jednání komise?

„Na začátku jednání komise jsem všechny přítomné seznámila s dosavadní prací vedení města v oblasti prevence kriminality, opatřeními, která byla přijata. Od roku 2012 má město prvně ve své historii zpracován Plán prevence kriminality města Vimperk na období 2012-2015. V tomto plánu je analytická část zabývající se kriminalitou a hodnocením rizik z hlediska ohrožení bezpečnosti občanů včetně zpracování mapy pocitu bezpečí a dále pak komentář k bezpečnostní analýze. Tento materiál je dostupný na webových stránkách města. V rámci programu prevence kriminality jsme za výrazného příspěvku z Programu prevence kriminality v loňském i letošním roce získali celkovou dotaci ve výši 763 000 Kč na základě zpracovaných projektů. V roce 2012 se jednalo o příspěvek na rozšíření kamerového systému ve výši 340 000 Kč a bezpečnost seniorů ve výši 96 000 Kč, v letošním roce jsme získali příspěvek na zřízení dvou pracovních pozic asistentů prevence kriminality u městské policie s příspěvkem ve výši 327 000 Kč. Jsme jediným městem v rámci Jihočeského kraje, které do tohoto opatření šlo.  

Probírali jsme problém záškoláctví, které se rozmohlo na ZŠ TGM mezi dětmi zejména romské komunity. Dohodli jsme se, že ve spolupráci se školou, městskou policií a asistenty prevence kriminality navrhneme do září taková opatření, která by mohla být nápomocna tomuto jevu zabránit, nebo ho alespoň minimalizovat. Například uvažujeme o návštěvách v rodinách, práci s výchovnými poradci apod.

V prostředí středoškoláků nebyly jmenovány výrazné problémy s chováním, které by nebyly běžně zvládnutelné. Samozřejmě i na střední škole bude kladen dále důraz na prevenci negativních sociálně patologických jevů.

V diskusi bylo probíráno monitorování problematických míst (poliklinika, autobusové nádraží apod.) a zintenzivnění dohledu městské i státní policie u těchto lokalit.

Samostatným bodem byli i bezdomovci a jejich chování. Podle sdělení I. Preslové si občané nejvíce stěžují na pokřikování a obtěžování kolemjdoucích v oblasti autobusového nádraží. Podařilo se je vytlačit od supermarketů do míst, kde jsou pod ‘dohledem’ kamerového systému, ale jedná se o permanentní práci s bezdomovci a jejich chování se opakovaně řeší.

Hovořili jsme i o sběrnách surovin, kdo je navštěvuje, co chce prodat atp. Samozřejmě záleží na majitelích, jakým způsobem se k tomu problému postaví, ale i my chceme přispět ke kontrole toho, co za suroviny a případně odkud (krádeže) se do sběren dostává. Nebudeme si namlouvat, že se nám toto podaří beze zbytku, protože se „podnikavci“ navštěvující vimperské sběrny přesouvají do okolních měst, ale v rámci prevence považujeme i tento krok za důležitý.“

 

Zabývali jste se konkrétně i drogovou problematikou?

„K té se vyjádřil Kamil Podzimek, z občanského sdružení Prevent, Jihočeský streetwork. Práci sdružení a jeho terénních pracovníků (streetworkerů) oceňujeme, je pro nás přínosná a informace, které z jejich činnosti máme, dále využíváme nejen v programu prevence, ale i v samotném komunitním plánování. Podle jeho slov je situace v komunitě, se kterou pracují, poměrně stabilizovaná, nedochází k významnému nárůstu počtu zaznamenaných případů ve spojitosti s drogami. Kromě praktické terénní činnosti máme zájem i o to, aby se veřejnost zajímala o tuto problematiku a aktivně se účastnila veřejného života např. formou přednášek, besed, které město pořádá ve spolupráci s ostatními podobně orientovanými organizacemi, například občanským sdružením Portus Prachatice. Veřejnost se zatím k tomu, aby o těchto věcech diskutovala veřejně, nestaví aktivně, ale věřím, že se její přístup změní. V městském kulturním středisku proběhla 20. března přednáška k drogové problematice zaměřená na mladistvé a dospělé, ale přišly pouze čtyři osoby. Předpokládáme zopakování této přednášky, protože je to závažné téma, které se dotýká v podstatě každého z nás, a lidé by měli mít zájem o tyto informace.“

 

V roce 2012 byla v rámci plánu prevence kriminality zpracována tzv. „mapa pocitu bezpečí“. Ukázala na některé problematické zóny ve městě – kdy se kdo a ve kterých částech města cítí ohrožen. Byla vytvořena na základě dotazníkového šetření a využita právě při zpracování Plánu prevence kriminality města Vimperk na období 2012-2015 a pro plán činnosti městské policie ad. Bude se podobné šetření opakovat i letos?

„Určitě ano. Dotazník bude doručen do škol i do domácností se zaměřením zjištění pocitu bezpečí u skupiny seniorů. Jeho výsledky by měly potvrdit nebo vyvrátit, jestli se podařilo nebezpečí v dotčených zónách zmírnit, jestli se vyskytují některá další místa nebo nějaká zmizela docela. Vyjádření občanů je pro nás důležitou zpětnou vazbou a podnětem, nebo jakýmsi návodem k dalším krokům.“

 

Děkuji za odpovědi.

 

 

Komise prevence se tedy sejde opět v září. Na svém dalším jednání by měla kromě volby předsedy vyhodnotit připomínky pracovní skupiny, připravit podklady pro realizaci opatření proti záškoláctví a řešit aktuální problematiku, kterou mezitím zaznamená. O činnosti komise prevence (a také o aktivitách dalších komisí zřízených městem) budeme aktuálně na našich stránkách informovat.

 

Andrea Staňková