Ze šatlavy na ochoz

Šatlavou je míněn přízemní prostor s typicky zamřížovaným okénkem, který ji neodbytně připomíná, ochoz je realita, která nově (po přestavbě) zdobí objekt hradeb Muzea Šumavy.

nove muzeum40  nove muzeum34

 

Je hotovo! První návštěvníci mohli horké novinky Muzea Šumavy v Sušici obdivovat v pátek, při zahájení zajímavé výstavy „Češi a Němci ve 20. století ve stínu dvou totalitních režimů“, která je právě instalovaná v nových prostorách opravených hradeb.

 

nove muzeum22

 

Místo, které přestavbou nově vzniklo, dává muzeu další možnosti využití – jako výstavní galerie, přednáškový (koncertní) sál, lapidárium… Možnost vyjít si na ochoz a pozorovat nábřeží řeky z jedné strany s výhledem na Andělíček, z druhé směrem k Luhu, pravděpodobně využije většina návštěvníků. A nutno dodat, že nové prostory, jejich rozměry i provedení, jsou opravdu překvapující – v tom nejlépe míněném významu. Světlé a vzdušné místnosti v prvním patře, upravené a opravené přízemí, vstupy.

 

nove muzeum28 nove muzeum47

Propojovací objekt, moderně pojatý, i podle slov návštěvníků nikterak neubral na hodnotě a vzhledu nádvoří – právě naopak. Kolemjdoucí si určitě povšimnou nových oken a opraveného vjezdu z Mostní ulice.

Na vernisáži poměrně kontroverzní výstavy, se sice sešlo jen „komorní“ množství hostů, o to více si ale užili prohlídku nových prostor. Nechybí samozřejmě výtah pro hůře pohyblivé nebo imobilní návštěvníky, propojovací objekt umožňuje i v případě deště absolvovat kompletní prohlídku Muzea Šumavy v Sušici pod střechou.

 

vjezd puvodni  nove muzeum6

Na všech zaměstnancích muzea bylo vidět, že jsou rádi že je přestavba u konce, protože probíhala za provozu, na druhé straně ale všichni s úsměvem přijímali pochvaly a uznání za to, jak celý projekt dopadl.

 

Muzeum Šumavy nabízí zcela nové pohledy – přijďte se sami přesvědčit – jejich oficiální slavnostní představení se koná už tento čtvrtek.

novemuzeum

-as-

 

Nové prostory ve fotografii – podívejte se.