Ad. Dopravní situace

Dopravní značení

K tématu dopravního značení  přišly do redakce jako reakce na článek o dopravním značení ve městě, dva podněty. Předali jsme se MÚ Vimperk, Odboru dopravy a silničního hospodářství. Pracovník odboru, Miroslav Kavlík, na obě připomínky zareagoval a problematiku vysvětlil:

 

citace z prvního dotazu:
„Dobrý den, je dobře, že došlo k nápravě označení při výjezdu z Vimperka. Škoda jen, že se stejně rychle neřeší parkování na Pražské ul. u restaurace Ama, kde zaparkovaná auta až do ulice směrem na Husovu čtvrť zabraňují nejen výhledu do obou směrů Pražské ul., ale brání i výjezdu z Husovy čtvrti. Přitom pod Pražskou ul. u SAKu je dost místa na parkování, stejně jako za mostkem u Volyňky. Dočkají se i obyvatelé Husovy čtvrti tak rychlé nápravy, jako tomu bylo u výjezdu na Prachatice?”

MK: “Křižovatka ulic Pražská, Boubínská a Husova je problematická z několika důvodů. Za prvé situaci v daném místě komplikují parkující automobily návštěvníků restaurace. Tato plocha je pozůstatek „historického dědictví” a za současné platné legislativy by již nemohla být povolena. Druhým problémem je sled křižovatek. v uvedeném úseku. Ze směru ulice Husova je před křižovatkou s ulicí Boubínská umístěna svislá dopravní značka „Stůj, dej přednost v jízdě”. Zákon o silničním provozu stanoví, že značky upravující přednost platí jen pro nejbližší křižovatku. Z toho vyplývá, že uvedená dopravní značka platí jen pro křižovatku s ulicí Boubínská a na následující křižovatce se silnicí I. třídy č. 1 již není přednost v jízdě upravena dopravními značkami. Město Vimperk i odbor dopravy a silničního hospodářství si uvědomují složitost této křižovatky a snaží se ji řešit. V současné době je zpracován návrh dopravního řešení, ale zatím nebylo rozhodnuto o jeho realizaci. Případné dotazy občanů je připraven zodpovědět starosta města.”

 

 

druhý podnět:
Prosím o přezkoumání i umístění dopravních značek v obci Boubská. Na silnici od Vimperka do Bořanovic – přes obec Boubská, by bylo na zvážení umístit dopravní značky určující přednost – hlavní a vedlejší silnice.

MK: „V obci Boubská nejsou umístěny žádné dopravní značky upravující přednost. Dopravní značení musí být provedeno podle jednotlivých zásad stanovených zákony a také se zřetelem na intenzitu provozu, stavební a dopravně technický stav pozemní komunikace a obecná pravidla, kterými se pohyb vozidel v provozu řídí. Stejné dopravní situace (křižovatky) je nutno vyznačovat stejným způsobem. Při průjezdu obcí Boubská směrem na Bořanovice jsou nejméně čtyři křižovatky a další křižovatky jsou přímo uvnitř obce. Zákon o silničním provozu stanoví, že značky upravující přednost platí jen pro nejbližší křižovatku. To znamená, že jen na průjezdu obcí Boubská by muselo být umístěno osm dopravních značek „Hlavní pozemní komunikace” (musí být samozřejmě umístěny v obou směrech) a na vedlejších komunikacích pak musí být umístěny dopravní značky „Dej přednost v jízdě!” Nemůžeme pominout nemalou finanční investici na instalaci a údržbu dopravních značek a skutečnost, že na malém prostoru opravdu vznikne dopravní hřiště. Tento návrh předám k posouzení Dopravní komisi města Vimperk a osobně doporučuji na křižovatkách v obci Boubská uplatňovat pravidlo „pravé ruky” – nevyplývá-li přednost v jízdě z dopravního značení, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím zprava.”

 

Děkujeme čtenářům za podněty a M. Kavlíkovi za rychlou reakci.
-red-