Hřiště pro radost

Hřiště pro radost

 

img 4941

Areál zdraví je oficiálně otevřený. Za přítomnosti více než stovky přihlížejících, pozvaných představitelů města a městských organizací, zástupců zhotovitelské firmy a sponzorů, ‘vzala za své’ ve středu kolem půl čtvrté páska spojující symbolicky jako brána dva z pohybových cvičebních prvků, které jsou zde umístěny.

 

Areál v hodnotě více než 350 tisíc korun se podařilo zrealizovat díky občanskému sdružení Stanislavy Chumanové, jehož předsedkyně Věra Vávrová jej oficiálně předala a byla jednou z těch, kteří si na památku odnesli kousek červené pásky.

img 4904

Děkuji všem, kteří se na vybudování tohoto místa podíleli. K poctě a památce Stanislavy Chumanové, kterou jsme všichni znali jako dobrého člověka, bych si přála, aby toto hřiště sloužilo a pomáhalo dlouhé roky všem,“ uvedla ve svém projevu. Také starosta Ing. Petrášek a místostarostka Ing. Martanová popřáli všem a hlavně seniorům, aby se jim na hřišti líbilo, našli v něm místo pro pohyb i odpočinek a příjemné chvíle s přáteli. Poděkovali sdružení za iniciativu a ochotu, se kterou se ujalo tohoto úkolu. Radost z výsledku odvedené práce projevil i zástupce zhotovitele (Lesostavby Třeboň s. r. o.) Ing. Tomáš Polák.

img 4906 img 4911

S Věrou Vávrovou jsme se vrátili až na samý začátek nápadu vybudovat nejen pro seniory místo klidu i zdravého pohybu.

 

Kdy to vlastně všechno začalo?
„V roce 2012 zažádalo město Vimperk o grant na vybudování hřiště pro seniory. Už tehdy přislíbilo naše sdružení tomuto projektu pomoc. Každý projekt financovaný grantem má z pohledu rozpočtu dvě části. Jedna je sám grant a druhou část představují peníze, které do projektu přinese realizátor. Už v začátku projektu jsme řekli, že právě tuto část, kterou grant nepokryje, zaplatí sdružení. Když městu nebyl grant udělen, OS Stanislavy Chumanové se rozhodlo, že se stane realizátorem Areálu zdraví ono samo.“

 

Souvisí areál, nebo je nějakým způsobem začleněn, se strategií rozvoje města, komunitního plánu, nebo je to zcela samostatná akce? A jak nakonec dopadla finanční stránka projektu? Změnil se rozpočet od původního, jak a proč?

Hřiště pro seniory nebylo zahrnuto v rozvoji  města, ani v komunitním plánu. Plán na vybudování vznikl, protože byl pro tyto účely vypsán grant. Byla to tedy ad hoc akce. Rozpočet byl stanoven podle projektu vypracovaného městem. Proti původnímu jsme ušetřili, protože firmy které se na jeho vybudování podílely se z velké části vzdaly své marže, nebo nám neposkytly přímo finanční prostředky, ale zdarma svou práci. Nicméně hodnota prací i vybavení odpovídá původnímu rozpočtu.“

 

Areál zdraví je nyní vybavením primárně určený pro seniory. Kdo kromě nich ho může využívat?

Svým umístěním (ve Sklářské ulici u čp. 399) vychází z koncepce města. Právě z domu čp. 399 se stane Dům s pečovatelskou službou. Park mohou využívat jeho nynější i budoucí obyvatelé a stejně tak i všichni z Vimperka.“

 

Realizace a financování se tedy ujalo vaše sdružení. Kde jste získávali prostředky na tento projekt?

Prostřednictvím oslovování firem z Vimperka a okolí. Díky jejich pochopení a laskavosti  se nám podařilo získat částku, která umožnila zahájení realizace. Podstatnou roli hraje i skutečnost, že finanční prostředky shromažďujeme již od loňského roku. Jsme za jejich podporu opravdu vděční a myslím si, že je dobře je uvést jmenovitě – OV Média s. r. o. Vimperk, SAK spol. s r.o.,  Agromont Vimperk spol. s r.o. Výrazně nám pomáhají  také  občané Vimperka a okolí včetně individuální podpory jednotlivých členů sdružení: Ing. Petr David, Ing. Jiří Cais, Ing. Miroslav Černý, Ing. Jaroslava Martanová  a Jiří Slavík, Pavel Hanko, Ing. Bohumil Petrášek, Martina Malíková, Jiří Founě, Valtr Spiegel, Ing. Jan Bauer, Václav Bohuslav, Václav Vokatý, MUDr. Jan Bočan, Jakub Horák, Rainer Schröder, Marta Soukupová, Vladimír Vácha, přispěla jsem i já, samozřejmě“.

Vlastní činností, formou charitativních diskoték a bazarů jsme vydělali 73 162 Kč. Ani tak bychom se ale neobešli bez další pomoci a účasti našich spoluobčanů. Zdarma nám poskytují prostory Jolana a Zdeněk Kutilovi, na diskotékách bez nároku na honorář hrají Ivan Müller a Radek Chalupský, Marcela Budínská nám zapůjčila místo pro charitativní bazar. Určitě jsem na někoho zapomněla, ale chci říct, že nám opravdu pomáhá mnoho obyvatel Vimperka a místních firem, každý v rámci svých možností. Mimochodem – všichni kteří se jakýmkoliv způsobem zasloužili o vznik hřiště jsou uvedeni na informační tabuli, která je umístěna v jeho rohu.

Na realizaci parku by nám však sebrané finanční prostředky nestačily. Nemohli bychom jej vůbec vybudovat bez nezastupitelné pomoci  společnosti Lesostavby Třeboň s. r. o. a její provozovny ve Vimperku, které, v roli zhotovitele, vše zrealizovaly zdarma. Také dodavatelské firmy, které se podílely na realizaci parku nám poskytly slevy a pracovaly s minimálním ziskem, i když nejsou z Vimperka. Jde o ColMex, s. r. o., dodavatele cvičebních a rehabilitačních prvků, Plotové centrum spol. s. r. o. Husinec, Zahradnictví David Ryšánek Prachatice.

 

img 4919

 

Velké poděkování vyslovuji vimperským organizacím Městské služby, Městské lesy, MěKS, pracovníkům městského úřadu a dalším.


Díky patří také všem médiím, která naše akce propagují a informují o nich veřejnost, bez nich by naše práce byla o mnoho těžší.“

 

Co pro vás znamená hotový areál, když se kolem sebe rozhlédnete?

Z jeho realizace mám opravdu radost, myslím si, že to všechno stálo za to. Od začátku, kdy jsme s občany, kteří v domě u hřiště a v jeho okolí žijí, tento projekt projednávali, nás jejich podpora povzbuzovala. Nyní vidíme, že to nebyly plané řeči a že si péči o celý prostor vzali opravdu „za své“. Park budou nejenom  využívat, ale budou ho i zamykat, hlídat a starat se o něj.  Již nyní nám obyvatelky domu 399 i okolí, “holky”, jak jim říkám, pomáhají, zalévají trávník, uklízejí, radí nám a na otevření připravily občerstvení. Ten zájem našich spoluobčanů nás vážně těší  a dokazuje to, že jde ještě něco společně budovat a dělat…“

Děkuji za váš čas, přeji hodně zdaru v činnosti sdružení, spokojenost s novým areálem zdraví a jeho bezproblémový provoz.

Andrea Staňková

 

– další foto najdete ZDE –