mpilustr

Opilci na střeše, zloději kabelů

Informační servis městské policie Vimperk (1.-12. 7. 2013)

 

(Aktuálně / ověřeno)

(1. 7. ) Nedoceněný umělec – pravděpodobně chtěl vykřičet své umění do svět a tak ‘vyzdobil nápisy’ fasádu zdravotního střediska. Hlídka MP na místě pořídila fotodokumentaci, pachatele na místě, po oznámení jednoho z obyvatel, ale na místě nezastihla. Věc byla předána Policii ČR pro podezření ve věci trestného činu sprejerství, vyčíslení škody a další šetření.

 

(1. 7.) Hřiště si poničily samy děti – díky kamerovému systému se podařilo odhalit pachatele poškozených gumových dlaždic na hřišti v ul. Mírová. Poškození mají na svědomí nezletilé děti, ty nejsou trestně odpovědné, proto by případ oznámen správnímu orgánu k vyřízení. Záznam z kamerového systému poslouží jako důkaz.

 

(1. 7.) Hádka s bratrem rušila o půlnoci sousedy a ti zavolali městskou policii do ulice Tovární. MP požádala o prověření hlídku Policie ČR. Po příjezdu na místo byl již všude klid, zjištěný muž, který měl hádku a rušení nočního klidu na svědomí přislíbil, že se věc nebude opakovat a policie případ dořešila jako přestupek.

 

(1. 7.) Opilec v parku – v odpoledních hodinách oznámili asistenti prevence kriminality, že v městském parku našli podnapilou osobu – ženu, která i přes upozornění pokračuje v konzumaci alkoholu na veřejnosti. Jednalo se o „známou tvář“ , která už si ale nedovolila odporovat přivolaným strážníkům MP a po napomenutí odešla domů.

 

(2. 7.) Krádež na Pasovské krádež jízdního kola od herna baru Campanula oznámil jeho majitel. Trekingové kolo v hodnotě 20 000 korun pravděpodobně v příhodné chvíli naložil do vozu zatím neznámý pachatel – tak to alespoň předběžně vyplývá z prozkoumání kamerového záznamu. Věc dále řeší Policie ČR

 

 

(5. 7.) Pokutu za kouření cigarety v místě autobusového nádraží si vysloužil kuřák, který svým chováním porušil §30 zákona o přestupcích, odhalen byl kamerovým systémem.

 

 

(6. 7.) Obtěžování ve večerních hodinách nahlásil na služebnu MP otec chlapce, kterého den před tím v ulici 1. Máje oslovil muž romské národnosti a vyžadoval po něm 100 Kč. Mladík veden obavami z napadení, mu peníze vydal. K vyřízení tohoto případu přispěli významně asistenti prevence kriminality, kteří na základě místních znalostí pravděpodobného pachatele vytipovali a vypátrali. Pachatel se zodpovídá Policii ČR, peníze byly vráceny majiteli.

 

(6. 7.) Službu mají stále – strážník MP v mimopracovní době díky své všímavosti zachytil muže romské národnosti, jak vezou v ul. Steinbrenerova na kolečku vojenskou elektrocentrálu. Hlídka MP spolu s APK zajistili podezřelé, elektrocentrála byla převezena na služebnu MP Vimperk. Důvodné podezření z trestné činnosti teď vyšetřuje Policie ČR.

 

(6. 7.) Posilněni alkoholem rozhodli se vyloupit herní automat v herně na ul. Pasovská. Jednalo se o skupinu 4 osob, jejíž jednání nahlásila strážníkům obsluha baru. Hlídka MP zajistila místo činu a předala věc státní policii.

 

(9. 7.) Pozorný operátor u kamerového systému zjistil, že po zaparkovaných vozech v ul. 1. Máje skáče, a močí na ně, skupinka tří mladíků. po zjištění jejich totožnosti byl případ, spolu s důkazním materiálem – záznamem z kamer – předán správnímu orgánu k vyřízení.

 

(10. 7.) Před jednou hodinou ranní se ve Výškovicích strhla rodinná hádka místních Romů. Na místo byla přivolána jak hlídka policistů, tak strážníků. Včasný zásah možná předešel horším koncům, situace byla díky strážcům pořádku uklidněna a věc dořeší OO P ČR Vimperk.

 

(10. 7.) Z trestného činu krádeže se budou zodpovídat muži romské národnosti, které při páchání trestné činnosti odhalili policisté. Ve spolupráci s MP proti zlodějům zakročili a zadrželi dva muže, které předvedli na místní oddělení policie.

 

(11. 7.) Podezřelé mladíky s velmi těžkým nákladem zjistila hlídka MP v časných ranních hodinách v ul. Pražská. Na místě provedli strážníci kontrolu a zjistili, že v taškách byly kabely – podezřelé osoby vyzvali k odevzdání věcí, a převezli je na služebnu MP, odkud si je převzala státní policie.

 

(14. 7.) Opilce na střeše domu v ul. 1. Máje – oznámila strážníkům telefonicky obyvatelka města krátce před čtvrtou hodinou ranní. Podnapilé osoby rušily noční klid a jejich jednání mohlo vést jak k poškození majetku, tak zdraví. Na místo se dostavila hlídka MP – na její výzvu slezli podezřelí ze střechy a po zjištění totožnosti byl případ předán k řešení správnímu orgánu.

 

Od 12. července začaly ve městě fungovat cyklohlídky strážců veřejného pořádku. První den jejího provozu projížděla celým městem a dále se věnovala kontrole např. objektů Tesco, Lídl, Penny, ulic a zelených ploch se zaměřením na pejskaře (dodržování veřejného pořádku – čistoty ve městě).

 

Celkem bylo na základě měření radaru do 12. července uděleno 22 blokových pokut za nepřiměřenou rychlost.

 

(pm, as)