Cyklisté – postrach silnic?

Určitě jste si všimli, že ve statistikách nehodovosti začínají s jarem a létem nabírat na intenzitě i čísla vztahující se k nehodám motorkářů a cyklistů. Posledně jmenovaní jsou stejně platnými účastníky silničního provozu jako kdokoliv jiný a musí proto i oni dodržovat stejná pravidla. Není jistě vždy vina na jejich straně, přesto se leckdy setkáváme s jednáním, nad nímž zůstává rozum stát (viz případ cyklisty s více než 3 promile alkoholu v krvi).

 

Takový cyklista pak nejenže kazí jméno ostatním, ale stává se opravdu postrachem silnic, protože ani při sebelepším soustředění se na jízdu řidič nemůže odhadnout, jestli je a nakolik pod vlivem alkoholu nebo jiných látek a co v danou chvíli udělá. Ovšem na druhou stranu je nutno dodat, že drtivá většina z nich se chová zodpovědně a dbá na to, aby neohrozila sebe ani ostatní.

 

O tom konečně vypovídá i poslední dopravně-bezpečnostní akce, která se konala včera na silnicích Klatovska, byla zaměřena na motorkáře a cyklisty. Jak dopadla, to komentuje tisková mluvčí policie Dana Ladmanová:

Dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na kontroly motocyklistů a cyklistů proběhla ve čtvrtek ráno i večer. Zapojilo se do ní 45 policistů, kteří v průběhu 4 hodin zjistili 17 přestupků a uložili blokové pokuty ve výši 5 600 Kč. U kontrolovaných cyklistů a motocyklistů nebylo zjištěno žádné porušení předpisů.“

 

Nahlédneme-li ale do celkových statistik nehodovosti, pak z 207 nehod v I. pololetí letošního roku zavinili cyklisté 10, chodci 5. (Ano, je nutné brát v potaz zimní období, ale i tak je číslo vypovídající). Resumé? Ne cyklista, ne řidič a ne chodec – ale každý kdo se chová na silnici nebezpečně a je jedno na kolika kolech, se může stát postrachem, jestliže nebude dodržovat předpisy, respektovat situaci, ostatní účastníky a vlastní schopnosti. (as, p cr)

 

Aby vaše cesty měly vždy šťastný cíl a návrat, to vám nejen o prázdninách přeje

redakce www.sumava.eu

 

Na podrobnější statistiku nehodovosti na Klatovsku za |I. pololetí letošního roku se podíváme zítra – přineseme například informace o tom, ve který den se nejčastěji bouralo, kolik nehody bylo zaviněno dětmi a kolik lidských životů na našich silnicích za toto období vyhaslo.