Bilance: 5 mrtvých, 102 zraněných

Aktuálně / ověřeno

S odvoláním na včerejší článek  o nehodovosti  cyklistů  přinášíme dnes pohled do bohužel smutných policejních statistik dopravních nehod na Klatovsku za uplynulý půlrok.

 

Údaje poskytla tisková mluvčí  Policie ČR – Krajského ředitelství Plzeň, Územní odbor Klatovy, nprap. Dana Ladmanová:

 

Policie ČR na Klatovsku eviduje v období  leden až červen 2013 celkem 207 dopravních nehod, při kterých bylo 5 osobo usmrceno, 8 osob bylo těžce zraněno a 94 zraněno lehce. Při dopravních nehodách vznikla hmotná škoda, která byla odhadnuta na částku 13 682 300 Kč.

 

Současně byla policie ve 167 případech, na základě oznámení účastníků dopravní nehody, přítomna sepsání záznamu o dopravní nehodě, tzv. euroformuláře, kdy viníkovi dopravní nehody byla vždy na místě ze strany policejního orgánu uložena bloková pokuta.  V ostatních 37 případech se jednalo o srážku se zvěří nezaviněnou řidičem a nebyla uložena bloková pokuta.
 
 
Hlavní příčiny dopravních nehod:
 
Nejčastější příčinu nehod evidujeme u nesprávného způsobu jízdy celkem v 99 případech, tj. podíl na celkové nehodovosti 48 %. Vlivem nepřiměřené rychlosti došlo k 71 dopravním nehodám. Nedání přednosti v jízdě je zaznamenáno v 10 případech a v důsledku nesprávného předjíždění došlo k 5 nehodám.
 
 
Zavinění:
Řidiči motorových vozidel zavinili 185 dopravních nehod, při kterých byly 4 osoby usmrceny, 5 těžce a 81 lehce zraněných osob. Chodci zapříčinili 5 nehod, z toho 4 zaviněny dětmi.  Cyklisté zavinili 10 nehod.
 
 
Místa dopravních nehod:
Podle místa se stalo v obci 108 a  mimo obec  došlo celkem k 99 nehodám.
Na železničních přejezdech evidujeme 2 dopravní nehody, kdy došlo k usmrcení 1 osoby.
Nejvíce  dopravních nehod se stalo na silnicích II. třídy = 54 , I.  třídy =  51 a III. třídy = 31.
 
 
Pod vlivem návykových látek:
Policisté vyjížděli ke 26 nehodám, kde bylo zjištěno, že řidiči řídili pod vlivem návykových látek, při těchto bylo 14 osob zraněno lehce. U 18 řidičů bylo zjištěno užití alkoholu před jízdou s výsledky měření nad 1,00 promile alkoholu.
 
 
Podle dnů a času
Podle dnů v týdnu, nejvíce havarovali řidiči v úterý, kdy bylo prošetřováno 38 nehod a nejméně 24 ve středu.  
 
 
Podle stavu povrchu vozovky
K dopravních nehodám na suchém povrchu došlo celkem ve 106  a na  mokrém povrchu ve 53 případech.  Na komunikacích s náledím nebo sněhem s posypem k 10, na neposypaném náledí či sněhu k 24 a na rozbředlém sněhu ke 13 nehodám.
 
Jezděte bezpečně a užívejte letní cestování tak, abyste o něm mohli dlouho vyprávět.
 
Šťastné jízdy bez nehod všem přeje redakce www.sumava.eu.
 
(úvodní foto archiv redakce)