Vrchol Plechý se hodně změnil

 

Plechý, majestátný vrchol na česko-rakouské hranici, je pátým nejvyšším vcholem Šumavy a nejvyšším vrcholem na české i rakouské straně Šumavy. Jeho výška je 1378 metrů n.m. 

Okolí vrcholu se za poslední léta výrazně změnilo. Před zhruba 10 lety nebyl z vrcholu téměř žádný výhled, celá hora byla zalesněna. Kůrovec a orkán však radikálně změnily nejen vrchol samotný, ale i celé okolí. Na rakouské straně byl les vytěžen, na české straně stojí mrtvé stromy, pokáceny byly porosty  jen v okolí turistických stezek a to z bezpečnostních důvodů. 

 

Pohled ze samotného vrcholu východním směrem:

 

Na vrchol Plechý chodí čeští turisté nejčastněji z Nové Pece nebo z Nového Údolí přes Třistoličník. My jsme se však vydali s fotoaparátem na Plechý z rakouské strany, z obce Oberschwarzenberg – Pendelin přes Trojmezí. Podnebí na nejvyšší hoře české strany Šumavy je velmi drsné. Roční průměrná teplota nedosahuje ani 3°C, srážkové úhrny zde přesahují i 1500 mm za rok, výška sněhu zde často dosahuje na konci zimy i 2,5 m. Velmi časté jsou mlhy, silný vítr a v zimě i velmi silná námraza. Pokud se na vrchol vydáte v zimě, nedaleko vrcholu na Rakouské louce v nadmořské výšce 1345 metrů n.m. je trvale umístěna dřevěná lať na měření výšky sněhu.

 

Kousek od vrcholu lze z Kučerovy vyhlídky a od pomníku spisovatele Adalberta Stiftera spatřit Plešné jezero a Lipenskou přehradu. Lipno je díky absenci lesa vidět i z východního úbočí vrcholu Plechý. 

 

Navštívit nejvyšší horu české strany Šumavy rozhodně doporučujeme, před výstupem si však zjistěte podrobnou předpověď počasí, aby Vás nepřekvapila náhlá změna počasí, která může přinést značné komplikace. 

 

 Fotogalerie z 20. července:

{gallery}volary/2013/07/plechy_07_20{/gallery}

 

(ir)