zachranka

Horký víkend záchranky

Horký letní víkend proběhl u sušických záchranářů  celkem v klidu, co se týká  případů spojených s horkem, i když ambulantní ošetření typicky letních ‘příhod’ (od vysokých teplot – úpal, úžeh, přes vyndavání klíšťat, až po drobná zranění) vyhledala za sobotu a neděli v sušické nemocnici více  než desítka pacientů.

 

K nejzávažnějším případům víkendu, k nimž byla přivolaná posídka ZZS s lékařem, patřila intoxikace dvacetiletého místního mladíka. Co vedlo mladého muže k tomu, že spolykal větší množství různých léků a zapil je alkoholem, není známo, jisté je, že se do péče lékaře dostal včas a po krátké hospitalizaci v sušické nemocnici bude propuštěn do domácího ošetřování.

 

V neděli  v ranních hodinách byla  ZZS Sušice  přivolána  na místo nálezu  utonulé osoby. Lékař konstatoval smrt,  příčina je předmětem soudního zkoumání.  Na místě nálezu zasahovali také potápěči a kriminální služba – původní zpráva  ZDE.

 

Obecně ale případů kolapsů spojených s tropickými teplotami přibývá, je třeba dbát na aktuální zdravotní stav a s ohledem na počasí přizpůsobit denní režim a ostatní aktivity. Není na škodu si také oživit znalosti jak pomoci v případě úpalu a úžehu (z červnového zpravodajství).

 

Až do odvolání stále trvá výstraha ČHMÚ pro celou ČR před nebezpečím požárů a stoupajícími teplotami:

“…začátkem týdne se nebudou na území České republiky vyskytovat žádné srážky.

Ve středu očekáváme na horách na jihozápadě místy, jinde jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ve čtvrtek očekáváme přeháňky nebo bouřky místy, zejména v Čechách, k večeru budou srážky ustávat. Očekávané srážky však situaci nijak významně nezlepší.

Od pátku do neděle očekáváme srážky zpočátku ojediněle, postupně místy. Maximální teploty se v těchto dnech budou většinou pohybovat od 30 do 35 °C.”

 

-red-