„Konec béčka byl nevyhnutelný,” říká trenér

Po sestupu čkyňského áčka a odchodu některých klíčových hráčů se vedení SK Čkyně rozhodlo, že ve Čkyni nebudou fungovat dva týmy a zdejší béčko tak ukončilo po 13 letech svou existenci. Nad uplynulými třinácti lety se v rozhovoru pro www.ckyne.eu zamýšlí trenér béčka a čkyňská fotbalová ikona Pepa Stejskal.

Pepo, jak dlouho béčko ve Čkyni fungovalo?

Čkyňské fotbalové béčko ukončilo letos svoji činnost a po 13 letech mizí z fotbalové scény na okrese Prachatice. Hlavní důvod je nedostatek hráčů. “A mužstvo” po sestupu se prakticky rozpadlo a tak budoucnost fotbalu ve Čkyni je směrována na vlastní odchovance a šikovné dorostence, což je v dané situaci asi to nejrozumnější.

Je jistě škoda tohoto zániku, je snazší něco zrušit, než něco vytvořit, ale není vyloučeno, že v budoucnu dojde k obnově. Mužstvo založené na podzim roku 2000 (tedy již v minulém tisíciletí) začalo v nejnižší soutěži a hned postoupilo do okresního přeboru, kde účinkovalo až do letošního konce. U jeho zrodu stáli pánové Franta Černý a Pepa Gregor, následovali pak krátkodobě trenéři Franta Zábranský a Michal Kuneš.

Sleduješ osobní statistiky? Který z hráčů odehrál za béčko nejvíce zápasů a který dal nejvíce gólů?

Já jsem byl u mužstva od začátku až do letošního konce, tak jako hráči Jarda Brašna, Vlasta Toman, Pepa Kuneš, Zbyněk Stejskal a další jen s malými přestávkami.

Mám kompletní seznam hráčů, ale ten by zabral moc místa a tak jen pár rekordmanů.
1. Vlasta Toman – 280 zápasů
2. Pepa Kuneš – 245
3. Honza Lukeš – 205
4. Jarda Brašna – 199
5. Jirka Stejskal – 174
6. Zbyněk Stejskal – 170

Nejvíc gólů dali:
122 – Zbyněk Stejskal
76 – Jirka Vojtíšek (z 92 zápasů)
51 – Honza Vojtíšek (130 zápasů)
39 – Venca Turek (z místa stopera – 77 zápasů)
37 – Pepa Kuneš

Jaký ročník byl z tvého hlediska nejúspěšnější? Nejzajímavější?

Nejlepšího umístění dosáhlo béčko v ročníku 2007-8, kdy skončilo na 2. místě, jinak vždy mezi 3.-8. místem, tedy ve středu tabulky, ovšem až na poslední rok, kdy skončilo poslední.

Máš pro ty, co hráli za béčko, nějaký vzkaz?

Děkuji všem hráčům, kteří se podíleli na zdárném chodu a přeji jim ještě hodně fotbalové radosti v další kariéře. Většina z nich bude pokračovat doma a šířit slávu čkyňského fotbalu.

(pp)

{gallery}ckyne/2013/cervenec_2013/fotbal_konec_becka{/gallery}