Hospodaření s ubytovnami parku se změní

Ubytovny Národního parku Šumava po léta prodělávaly. Jak je to možné? Správa parku chce tento stav co nejdříve změnit k lepšímu.

 

img 8377

 

Správa NP a CHKO Šumava chce lépe využít potenciál svých ubytoven. Ty byly dlouhodobě ztrátové. Zlepší se vstřícnost ke klientovi, možnost on-line rezervací, kvalita vybavení, propagace a skončí doba starých pravidel – kdy byly na ubytování v lukrativních místech národního parku už nepochopitelné slevy nebo se tu bydlelo dokonce zadarmo. V tiskové zprávě parku to uvádí mluvčí Pavel Pechoušek.

 

Jakkoli se to zdá nemožné, řada ubytoven ve správě parku prodělávala, ačkoliv příliv turistů na Šumavu neslábl. Dlouho tento problém nikdo neřešil. Nesmyslnému zacházení s majetkem by měl být konec. Více než milion turistů, kteří každoročně do šumavských hor přijíždí, by tak měl najít odpovídající zázemí i služby přímo v srdci Šumavy.

 

Národní park Šumava je území, které ročně navštěvuje více než milion turistů. A provoz našich ubytoven je ztrátový?! S tím se neumím a nechci smířit. Správa NP a CHKO Šumava se musí chovat jako každý jiný ekonomický subjekt, to mimo jiné znamená do svého majetku investovat a pak ho dle možností smysluplně využívat, aby se vložené investice vracely,“ argumentuje Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Ubytovny jsou svým vybavením standardem pro nenáročné klienty – společná kuchyň a sociální zařízení jsou ale na zařízeních tohoto typu běžné. Orientují se na turisty, kteří jezdí za krásami Šumavy a ne hotelovými službami.

 

Ve správě ubytoven chyběl doposud jakýkoliv systém a nastavení provozu tak, aby nebyly prodělečné. Ztráty v některých ubytovnách byly vzhledem k množství turistů, kteří na Šumavu jezdí neuvěřitelné – pohybovaly se od 200 do 600 tisíc korun ročně, což je pro současné vedení správy parku nadále nepřijatelná situace. Podle vyjádření parku ve třech zařízeních zůstane i nadále zachovaný systém slev – na ubytovnách v Kašperských Horách, ve Vimperku, ale také v Českých Žlebech.

 

Musíme mít prostor pro ubytování našich partnerů, jako jsou vědci nebo studenti vysokých škol. Ti budou mít možnost ubytování se slevou i nadále ve Vimperku a v Kašperských Horách. Do Národního parku Šumava jezdí také hojně i školy za výukou. I těmto skupinám chceme samozřejmě vyjít vstříc a to konkrétně v ubytovně v Českých Žlebech. Tam mohou naši nabídku nadále využívat pro své žáky v rámci environmentálního vzdělávání, které máme na dlouhodobě velmi vysoké úrovni,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí parku.

 

Co bude s penězi, které park na ubytovnách vydělá? Chce je investovat zpět do zařízení, zlepšit vybavení, sociální zařízení a celkový stav vůbec. Změní se i marketingový postoj k propagaci dostupného ubytování v zařízeních parku, klienti si budou moci pohodlně vybrat a objednat přes internetové stránky národního parku.

– tz, red-