Tropy budou pokračovat

Suché a velmi teplé počasí vyvrcholilo v neděli 28. července, kdy teploty překračovaly 30°C na celé Šumavě s vyjímkou Velkého Javoru a Březníku, podrobně jsme o tom informovali ZDE. V pondělí dorazily avizované bouřky, které však na Šumavě byly slabé, na síle nabraly až po překročení Šumavy při svém postupu na severovýchod. Srážkové úhrny tak byly relativně nízké. 

 

Velmi suchý byl na Šumavě celý červenec, nejvíce srážek spadlo v Přísečné u Českého Krumlova 63 mm a v Tisovce na Prachaticku 45 mm. Naopak nejsušší lokalitou se staly Zbytiny s 6 mm (které jsou paradoxně pár kilometrů od Tisovky) a také jinak na srážky velmi bohaté Prášily, kde spadlo pouhých 9 mm za celý měsíc. Měsíc červenec se tak zařadí mezi extrémně suché měsíce. 

 

Ani v dalších dnech se srážky neočekávají. Čtvrtek 1. srpna byl zcela beze srážek, obloha byla z počátku polojasná, postupně se vyjasnilo a teploty překračovaly 25°C, ojediněle se dostaly i nad 30°C, jako například ve Čkyni, kde naše meteostanice naměřila 30,3°C. Ikdyž teploty přes den šplhaly hodně vysoko, na Perle a Rokytské slati byl zaznamenán slabý mráz. Noc na pátek bude zcela jasná, ráno se objeví ojediněle lokální mlhy. Noční teploty kolem 14°C, v mrazových kotlinách i pod 5°C. Páteční den bude zcela jasný a velmi teplý, teploty budou dosahovat 30°C až 34°C, v horských polohách kolem 28°C. I sobota bude jasná nebo skoro jasná s denními maximy 32°C až 35°C. V neděli ráno bude nadále jasno, během dne však dojde ke změně, od západu začne během odpoledne přibývat oblačnost s přeháňkami a bouřkami, které budou ojediněle velmi silné, doprovázené silným větrem, přívalovými srážkami a ojediněle i krupobitím. Teploty stačí před frontou opět vystoupit k 33°C.

 

Pondělní ráno bude ještě pod vlivem studené fronty s místními srážkami, které budou ale ustávat a oblačnosti ubude na polojasno. Přiliš se neochladí, teploty budou v rozmezí 27°C až 31°C. Od úterý k nám bude opět proudit velmi teplý vzduch, teploty tak i nadále budou tropické s maximy do 34°C, ojediněle vyskytnou bouřky z tepla. 

 

Tropy tak budou pokračovat i nadále.

 

(ir)

 

Foto z okolí Prachatic ze dne 30. července (foto Pepa Jenšovský):