AKTUALIZOVÁNO: Foto z požáru na Šumavě

Na německé straně Šumavy už  třetí den  hoří – požár měl vzniknout již v úterý.

 

Šumavu hlídají protipožární hlídky –  požár na německé straně objevil a nahlásil lesník z Modravy.  

Správa Národního parku a CHKO Šumava kvůli požáru uzavřela turistickou trasu z Pramenů Vltavy na Siebensteinkopf a důrazně žádá turisty, aby respektovali zákazy rozdělávání ohně a kouření v lesích na území parku.

 

 

Informační a strážní služba Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava v těchto dnech v maximální míře hlídá lesy na území parku až do nočních hodin. Protipožární hlídky, do kterých se zapojuje i lesní personál kontrolují Šumavu kvůli extrémním vedrům a velkému suchu.

 

Aktuálně záběr bavorské strany:

 

f1  f2

 V zimě zachytila unikátní oblast postiženou požárem MVDr. Lenka Dušková /sumava.eu/
le1  le

 8. 8. 2013

AKTUALIZOVÁNO – záběry z místa zásahu

{gallery}susice/2013/srpen/horici_aktualizace/{/gallery}


„Kontrolujeme všechna nouzová nocoviště na území Národního parku Šumava a také místa, kudy každý den projde nejvíc turistů. Nebo místa, kde neukáznění turisté nejraději nocují načerno. Právě tady je nebezpečí vzniku požáru, například kvůli odhozenému nedopalku,“ uvádí Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava, který má Informační a strážní službu na starost.

 

Právě jedna z protipožárních hlídek včera objevila požár na německé straně Šumavy, zhruba 2 kilometry od státních hranic na úpatí hory Farrenberg nedaleko Velké Mokrůvky. Hlídka požár nahlásila německým strážcům. Na místě ale stále hoří a požár v dopoledních hodinách strávil  už více než dva hektary lesa.

 

Aktualizace:

7.8. Pavel Pechoušek, mluvčí NP Šumava, který na místě byl osobně,   aktuálně uvedl že   požárem byla zničena plocha zhruba půl hektaru, ohrožen je ale stále i okolní les.

 

 

8. 8. – Podle informací redakce oheň stále hoří, bohužel se zvětšuje zasažená plocha, i když  je pod dozorem   hasičů a  ostatních  zasahujících jednotek.

 

 

 

Likvidace požáru – pohotovost je i na české straně

Podle  informací z Bavorska začalo hořet už v úterý na místech v oblasti Farrenbergu, v nepřístupném terénu. Zprvu se zdálo, že se nevelký oheň podařilo zlikvidovat, ale pravděpodobně větrem byl znovu rozdmýchán. Jak dlouho bude likvidace ohně  v šumavském parku trvat, zatím není jasné.

 

Pracovníci Informační a strážní služby mohou využít tři velkoobjemové hasící cisterny pro hašení lesních požáru.  Na Modravě, Prášilech a ve Stožci jsou zřízeny základny, kde tyto cisterny parkují a obsluhovat je může speciálně vyškolená jednotka dobrovolných hasičů, složená ze členů Informační a strážní služby parku.

 

Velké nebezpečí teď hrozí v oblastech, kde stromy zničil kůrovec, kde v lese leží velké množství dřeva po orkánu Kyrill, které je určeno k zetlení. Na mnoha místech jde o stovky hektarů uschlého lesa.

Požární hlídky teď pracovníci Informační a strážní služby drží celý den, večer i část noci, kdy ani na nejvyšších místech Šumavy ve výšce okolo 1300 metrů teplota nijak výrazně neklesá pod 20 stupňů.
Nejčastěji šumavští rangeři prochází právě nouzová nocoviště kvůli případnému rozdělávání ohně.
To je v celém parku zakázané pod trestem pokuty, případně dalšího správního řízení, jak potvrdil Petr Šrail, vedoucí Informační a strážní služby NP. 

– red, tz nps, dp-