susice z veze

Město bude obchodovat na burze

Zejména možnost citelných úspor vede nejen jednotlivce a firmy, ale i představitele orgánů státní správy k tomu, aby důkladně zvažovali a vybírali dodavatele takových komodit, jakou je například elektrická energie.

V této oblasti se v roce 2009 otevřely možnosti nákupu elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno, kterou nyní pro obchodování zvolilo i město Sušice. S obchodováním elektřinou by mělo začít v příštím týdnu.

 

Transparentní nákup energií by měl přinést výrazné úspory a jako koncoví spotřebitelé se do něj zapojí nejprve všechny městské organizace; není ani vyloučená možnost, že ve výhledu jednoho až dvou let by nákupu energie za výhodnější ceny mohli využívat i jednotlivci.

 

Proč se vlastně k burzovnímu systému nákupu přistupuje? Zejména proto, že nakupující má možnost oslovit naráz celou škálu dodavatelů v otevřené soutěži, kde lze dosáhnout optimální ceny. Města a obce mají v rámci systému možnost využívat i k obchodování s dalšími komoditami, nejen energií. Například se dřevem – většina obcí je vlastníkem lesů.

 

Jak probíhá obchod formálně?

Obchodování se silovou elektřinou v rámci sdružených služeb dodávky elektřiny se odehrává na elektronickém parketu burzy, formou elektronických poptávkových aukcí. Vyhlašovatel, například úřad, kraj nebo město, si stanoví obchodní podmínky a parametry aukce. Dodavatelé elektřiny se do aukce zapojují cenovými návrhy, soutěží spolu, takzvaně se podhazují. Poslední platný a pro zadavatele nejvýhodnější cenový návrh se stává vítězným. Bezprostředně po skončení aukce následuje vystavení závěrkového listu, který má právní sílu kupní smlouvy. Okamžikem jeho podpisu je obchod uzavřen.(cit.www.mvcr.cz)

 

Vedoucího odboru majetku a rozvoje města Sušice Ing. Vladimíra Marka jsme se ptali na podrobnosti a předpokládané výhody a úspory takového způsobu nakupování elektřiny i na důvody volby právě kladenské burzy. Článek k tomuto tématu si přečtete na našich stránkách v pondělí.

 

-as-