Jak fungují komise III.

V loňském roce jsme pro vás přichystali houbařský speciál. Letos, jak to tak vypadá, to bude speciál Jak fungují komise.

 

 

Dnes se tedy podíváme na komisi dopravní, jejímž předsedou je Ing. Bohumil Petrášek, který na téma činnosti  dopravní komise poskytl rozhovor.

 

Členové komise:

předseda Ing. Bohumil Petrášek, členové: Bc. Jana Vokurková, Petr Květoň, Jaroslav Flachs, Miroslav Procházka, Ing. Václav Kalous, Mgr. Karel Střeleček

 

 

Co je náplní činnnosti dopravní komise, co má na starosti?

 

Dopravní komise je poradní orgán rady města, který dává stanoviska k řešení dopravních situací ve městě, k dopravnímu značení, změně struktury dopravy a k řešení připomínek.

Schází se třikrát, maximálně čtyřikrát do roka.

Řešit problémy s dopravním značením, jeho rozmisťováním nebo doplňováním je vcelku nevděčný úkol. Stanovit, kolik dopravních značek je či není optimální, je například jednou z činností, kterou komise vykonává.

 

Můžete vyjmenovat pár příkladů, které komise projednávala a jak byla úspěšná?

 

 

Dostali jsme požadavek na vybudování dopravního přechodu pro děti u Gymnázia. Dopravní komise tento návrh odsouhlasila. Bohužel přechod nemůže končit na parkovišti mezi auty. Musí být dále průchozí. Musel se tedy řešit i provoz na parkovišti. Stopka, zákaz vjezdu do jednosměrky… přibyly tam tři dopravní značky. Bohužel ani to nestačilo k vybudování přechodu. V současné době je zde pouze upozornění na pohyb dětí a snížená rychlost.

 

Dalším problémovým místem je křižovatka „U Marousků“, kde se stýká ulice Pražská, Boubínská, Karolíny Světlé a silnice vedoucí k Volyňce. Když jsme obdrželi dopravní řešení tak, aby odpovídalo normě, usoudili jsme, že by situace byla ještě horší než je v současné době.

 

 

Často se občané ptají, zda by bylo možné ve Vimperku umístit více zpomalovacích zařízení, tzv. retardérů. Co říkate na toto řešení dopravní situace?

Máte pravdu. Retardéry jsou diskutovaným tématem. Máme žádosti z některých ulic o jejich umístění.

Situace je taková, že pokud je v ulici rozbitá silnice, lidem se to nelíbí a na tuto situaci reagují. V momentě, kdy je spravená, začínají tam řidiči jezdit rychle. Já tento často vznikající problém chápu, ale vše se nedá řešit retardéry. Občané si často neuvědomují, že retardéry mají na druhou stranu i pro ně negativní efekt, neboť se zvýší hlučnost dopravy.

 

 

Můžete uvést i pár příkladů, které se podařilo dotáhnout do úspěšného konce?

 

Co bylo v plánu a zadařilo se, bylo umístění zrcadla při výjezdu z Hrabic na hlavní silnici. Rada města tento požadavek odsouhlasila, město zafinancovalo a zrcadlo je již na svém místě.

 

Podařilo se nám na žádost občanů z ulice Karolíny Světlé a těch, kteří bydlí za tratí, osadit do těchto míst zrcadlo.

 

Co se týče nedávno sraženého zrcadla U sloupu. Tato komunikace spadá pod kraj. Již jsem upozornil Správu silnic, že je urychleně potřeba znovu sem zrcadlo instalovat. Bohužel se nejedná o komunikaci města, víc než urgovat, v současné chvíli nemůžeme. Pokud se tak nestane do konce prázdnin, na Správu silnic se obrátím opětovně.

 

Nově je umístěno zrcadlo do tržnice, které je těsně vedle restaurace Miš Maš. Podařilo se nainstalovat zrcadlo z Jiráskovy ulice do ulice Nad stadionem.

 

Vyřešilo se parkování v ulici Sadová, kde bylo na některá parkovací místa stanoveno parkování s časovým omezením. Po letošní zimě, kdy zde toto parkoviště bylo využíváno jako odkladiště vozidel, jsme udělili omezení na celé parkoviště.

 

Dále je od června vydán zákaz parkování nákladních vozidel ve městě v době od 22 – 6 hodin. Tyto nákladní automobily mají možnost parkovat v bývalém ČSAD, kde parkování není drahé a mají jistotu, že nebudou vykradeni.

 

Muselo se řešit parkování v Komenského čtvrti, kde je ulice užší a brání tomu, aby zde parkovala auta. Proto jsme se rozhodli, že v ulicích, které zde vedou z kopce dolů budou pouze jednosměrky a díky tomu zde bude možné i parkovat. 

 

Dalším bodem, který se nám povedl dotáhnout do úspěšného konce je parkování u ZUŠ. Ředitel této školy přišel s požadavkem, zda by šlo vyčlenit několik parkovacích místa pro rodiče, které vezou děti do ZUŠ. Část parkoviště je tedy pro tyto účely vyhrazena.

 

 

Jako hodně rizikové místo je označována křižovatka u Tesca. Dočkáme se zde přechodu pro chodce?

 

Dalším, již delší dobu diskutovaným tématem je křižovatka u Tesca a žádost o vybudování přechodu pro chodce. Již je zpracovaná studie, na základě které, žádáme vlastníka pozemků Tesco, aby nám umožnil stavbu. Pokud všechno půjde bez problémů, měl by tam být vybudován přechod, který vznikne v těsné blízkosti křižovatky u Tesca a povede nad obočkou do ulice Smetanova k autobusové zastávce. Bohužel je tu  problém s vlastníkem pozemků. Společnost Tesco je nadnárodní společností a většina jednání s těmito společnostmi jsou během na dlouhou trať. My máme již dopravním inženýrem zpracované, projednané, a Dopravní policií v Prachaticích schválené, řešení.

 

 

Lidé si často stěžují, že se ve Vimperku dopravní situace neřeší a že je komise málo pružná. 

 

Některé závěry dopravní komise se lidem nelíbí. My už dnes víme, že jakmile začneme řešit komunikace podle současných předpisů, vznikne problém. Komunikace ve starém městě neodpovídají svoji šířkou a záleží především na ohleduplnosti lidí, kteří tam jezdí, aby se nic nepřihodilo. Jakmile se začne něco řešit přestavbou, komunikace bude muset být 5,5 metrů široká a chodník bude muset být široký tak, aby po něm vedle sebe projely dva kočárky.

Nejkritičtějším místem ve Vimperku je takzvaný „Suez“. A i přes jeho nástrahy, nevím o žádné závažnější situaci, která by zde nastala. Do budoucna se budeme i tímto problémem zabývat. 

 

 

Děkuji za informace a přeji hodně zdaru v práci dopravní komise, ke spokojenosti všech obyvatel Vimperka a bezpečné dopravě ve městě. 

Lenka Doubková