Přáli jste si výhru Plzně i odjezd sousedky

Také patříte k těm, kteří se v noci z 12. na 13. srpna nevyspali, protože sledovali meteorický roj Perseidy?  Byly vás doslova tisíce a internet i televizi zaplnily následně stovky snímků dokumentujících nevšední podívanou.

Perseidy se k Zemi vracejí každým rokem. Ne vždy jsou podmínky pro jejich pozorování ideální, ale letos bylo  snazší díky jasnému počasí i fázi Měsce, který je téměř neosvětloval.

Ve městech byly nejvíce vidět nejbližší roje, daleko od nich pak i ty nejslabší, podle hvězdářů bylo možné napočítat i více než sedm desítek meteorů.

Meteorický roj Perseid je znám už 1 755 let. První zmínky o něm pocházejí z poloviny třetího století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince. Ten byl jedním z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši. Při pronásledování Křesťanů prý neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým. Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako “slzy svatého Vavřince”. (technet.idnes.cz)

 

Padá hvězda, něco si přej!

Noc, kdy je možné pozorovat největší sílu Perseidů, je označovaná jako noc splněných (ale spíše vyřčených) přání. Co patřilo mezi ta nejčastější? Několik z vás bylo ochotno je i prozradit, ačkoliv se traduje, že mají zůstat nahlas nevyslovená, aby se splnila:

 

“Tak samozřejmě zdraví, ale já jsem si konkrétně přála abychom konečně dostavěli dům.”  “A já vyhrát veSportce,” prozradila dvojice Veronika a Pavel ze Sušice.

 

“Výhru Plzně nad Spartou. Ať jim to natřou, kluci!” (Mirek, Sušice)

 

“Světový mír,” smála se děvčata z Kladna, která jsou na Šumavě na dovolené s rodiči a  pozorování hvězd si užívala na Kvildě.

 

“Aby nevěstily nic špatného,” řkala Petra z Kašperských Hor.

 

“Abych vydržela na škole, která mě baví, ale je dost těžká.” (Monika, Praha)

 

“Aby už lidi konečně přestali blbnout a nenaváželi se jeden do druhého, ale snažili se být k sobě  alespoň o trochu ohleduplnější. No vážně.”(Jindřich, 56 let, Morava)

 

“Aby naše sousedka, která je hrozná baba, konečně odjela aspoň na rok hodně daleko,” s vážným výrazem tvrdil mladík  z  Vimperka.

 

Mezi nejčastější  přání která jsme se dozvěděli patřila (jak už to tak bývá) ta o lásce, penězích a zdraví.

 

 

 

Mezi pozorovatele magické noční oblohy patřil  i p. Doležal, který redakci poslal ze svého pozorování krásnou fotku. Děkujeme a rádi se dělíme s našimi čtenáři o tento pohled:

perseidy

 

Aby se  vaše přání plnila nejen  díky “padajícím hvězdám”

přeje redakce www.sumava.eu