vltava

Aktuálně: Ad. stěhování Romů do Vimperka

Radnice čelí kritice, ve snaze zvrátit situaci ale intenzivně pokračuje

Včera jsme informovali o začínajícím stěhování desítek Romů do bývalého hotelu Vltava v centru Vimperka (celý článek ZDE).

 

Jak redakci potvrdilo vedení radnice, je rozhodně proti, aby se “azylový dům pro rodiny s dětmi”, jak je oficiálně nyní Vltava nazývána, stal  sídlištěm pro další Romy.  Byla okamžitě zahájena  všechna dostupná jednání s dotčenými úřady k tomu, aby k naplnění této situace nedošlo. Osloven byl jak samotný majitel objektu, tak nájemce, Úřad práce  na místní i krajské úrovni a  vimperští radní jsou připraveni i na jednání  na úrovni ministerstva (MPSV).

 

Obyvatelé Vimperka jsou rozhořčeni, nechtějí se se vznikající situací smířit. Hnutí za Vimperk bez nepřizpůsobivých Romů na sociální síti i vznikající petice jsou toho důkazem. Lidé se nastávající situace bojí, mluví o kriminalitě, násilí, drogách i šikaně, možném vyhrocení v občanský konflikt.

 

Situace je o to složitější, že objekt Vltavy je soukromým majetkem, jehož využití může město jen  částečně ovlivnit. I tak ale, jak ujišťuje  starosta města i místostarostka, dělá vedení  všechno pro to, aby  tuto situaci zvrátilo. Spekulace o tom, že se další Romové mají nastěhovat do objektů města v bývalých kasárnách U Sloupu rozhodně vyvrací.

 

Prozatímní navržená opatření obsahují například zvýšený dohled policistů a strážníků, intenzivní dohled orgánů péče o dítě apod.

 

Některá z avizovaných jednání probíhala už včera v podvečer. Vedení města přislíbilo jeho výsledky bezprostředně zveřejnit – neprodleně poté, co je obdržíme, vás budeme  o vývoji situace informovat.

-as-